Община Пловдив ще пусне 9 обществени поръчки  за 37 млн. лева за реконструкция на училища и съпътстващата инфраструктура. В профила на купувача вече са видими пет от поръчките, като четири от тях са на инженеринг. Те са реконструкцията на ОУ „Яне Сандански“ за 3,1 млн. лева без ДДС, ОУ „Димитър Талев” за 3,5 млн. лева, ОУ „Райна Княгиня” за 3,5 млн.лева и  ОУ „Тодор Каблешков” за 1,2 млн. лева. Петата поръчка е за реконструкцията на ОУ „Елин Пелин” за 3,8 млн. лева, където има одобрен инвестиционен проект.

Очаква се в близките  дни процедури да бъдат пуснати още за СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ Пейо Кр. Яворов", ОУ "Екзарх Антим I" и НУ „Климент Охридски“.

Стойността на целия проект е за 37 млн. лева, като 33 млн. лева трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост, а остатъка от 4 млн. лева е от собствено финансиране.

Все още обаче не е ясно дали и 9-те училища ще бъдат одобрени за финансиране през европейските  фондове. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов обясни, че се очаква окончателния списък на одобрените обекти  за реконструкция.

От Управляващия орган и министерството обаче са поискали общините да проведат съответните обществени поръчки, като те ще бъдат заложени без осигурено финансиране. Така училищата, които получат одобрение за реконструкция, могат да я започнат, ако има избрана фирма.

В обществените  поръчки е залегнало реализиране на комплекс от мерки за енергийна ефективност, основен ремонт, реконструкция и преустройство на сградите, както и инвестиции в оборудване и обзавеждане на училищните сгради, за създаване на модерна обучителна среда. Предвижда се ремонтите да се  провеждат при непрекъсването на учебния процес в школата.