Община Пловдив ще трябва да плати близо 700 хил. лева на фирмата „Консорциум нов дом Европа“ ООД  заради нереализираното строителство на жилищен комплекс в район „Тракия“.  Решението на Окръжен съд  - Пловдив е, че градските власти необосновано са задържали депозита от 500 000 лева по сключен предварителен договор, а освен това трябва да се платят 152 хил. лева лихви и 44 хил. лева разноски по делото.

Сагата между компанията и градските власти е още от мандата на Славчо Атанасов. През 2008 година Община Пловдив има политиката да предоставя свои терени на строителни компании срещу обезщетение като жилища.

Така през 2008 година се взимат решения за конкурси за два имота – на ул. „Богомил“ и ул. „Шипка“ в Тракия.  Двете процедури печели фирмата „Консорциум нов дом Европа“. Първият комплекс на улица „Богомил“ е построен без проблеми, като Община Пловдив получава 23 апартамента в него.

Приблизително толкова жилища е трябвало да получи и Община Пловдив на терена в „Тракия“ в комплекс с над 50 000 РЗП.  Проблеми с документациите и книжата на имотите обаче бавят процедурата по сключения предварителен договор през 2008 година. До 2012 година вървят различни процедури, като в крайна сметка новата власт в мандата на Иван Тотев не сключва окончателния договор за строителството на комплекса.

Фирмата и Община Пловдив тълкуват по различен начин обаче причината за това, като винят другата страна за проваления проект.  Причината са различните срокове, които са били удължавани – за проектиране, внасяне на проекти и други.

Междувременно през 2017 годна Община Пловдив променя границите на имота и продава част от него, като върху него се вдига жилищен комплекс. Така става невъзможна реализацията на този проект. Въпреки това градските власти задържат гаранцията без да я използват за друго. Идва и администрацията на кмета Здравко Димитров, която предлага през 2019 година задържаните 500 000 лева да се дадат на изпадналата в тежко финансово състояния болница МБАЛ „Св. Мина“ като безлихвен заем.

През 2021 година фирмата завежда иск срещу Община Пловдив заради невърнатите средства и така Окръжен съд – Пловдив осъжда в тяхна полза спора. Според магистратите вината за несключения окончателен договор  е на градските власти. Те са възприели, че забавянето в сроковете за проектите е причина за несключването на договора. Магистратите обаче смятат, че това не е основание да се прекрати процедурата и да не се сключи договор.

Решението може да се обжалва в Апелативен съд – Пловдив. Ако и следващата инстанция потвърди решението, то Община Пловдив ще трябва да плати средствата, като ги вземе от друго перо по бюджета, предвид, че е изхарчила депозита.