На държавен терен от 60 дка може да бъде изграден новия разсадник на ОП „Градини и паркове”, заяви зам.-кметът Анести Тимчев. Той вече е влязъл в разговори с Министерството на земеделието, като предстои да се отправи и официално искане от Община Пловдив към тях.

„Парцелът се намира на бул. „Пещерско шосе”  -  преди разклона за Околовръстното шосе. Преди е бил част от Института по овощарство, а сега е към Министерството на земеделието. На следващата сесия на Общинския съвет ще поискаме от държавата той да бъде предоставен безвъзмездно на Община Пловдив.  След това очакваме имотът да бъде актуван като частна държавна собственост, за да може да ни го прехвърлят”, заяви зам.-кметът. Той  обясни, че имотът е изключително подходящ за тези дейности,  като на него има стари оранжерии, които могат да бъдат възстановени, както и постройки. Отпред дори  може да се направи и пункт за търговия на продукцията от общинското предприятие.  

"Това нямаше да бъде възможно без активната роля на министъра на земеделието Явор Гечев и кметът Здравко Димитров, заедно с общински съветници. Те се заеха сериозно с решаването на този важене за Пловдив въпрос", каза още Тимчев. 

Припомняме, че директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев отказа да подпише договора за наем на Разсадника на Рогошко шосе с „Пълдинтур инвест”.  От години Община Пловдив плаща наем за имота от 250 дка дружеството. То обаче е поискало наемът от 120 хил. лева да скочи до 436 хил. лева и то за по-малка площ.

На последната сесия прехвърчаха и искри  между Анести Тимчев и Евелин Парасков заради разсадника. Тогава Тимчев каза, че ще  подпише договора, ако Козарев откаже.

Сблъсък между Анести Тимчев и лидерите на „Съюз за Пловдив” заради РазсадникаАко Козарев откаже да подпише договора, ще го направя аз, за да не иска 800 хил. лева за цветя и дървета, каза зам.-кметът

„Все още договорът за наем не е подписан, ако кметът ми възложи – ще го подпиша.  Очаквам количествено-стойностни сметки от директора на „Градини и паркове” Веселин Козарев колко би струвало да взимаме цветята и дърветата от частни фирми през обществена поръчка. Ако е по-изгодно дори с 10 лева, ще обявим такава процедура и ще прекратим договора”, каза зам.-кметът. За година в Разсадника се  произвеждат 2,2 милиона цветя и 25 000 дървета и храсти, които се сеят по пловдивските улици и паркове.