На 22 май 2024г., областният управител на Пловдив присъства на десетата юбилейна церемония по връчването на Годишните награди на Регионалното управление на образованието в Пловдивска област, която се проведе в Малката базилика в Пловдив.

По традиция преди 24 май институцията връчва призове за успешна работа през годината, на педагогическите специалисти и директори като тази година шестима учители и петима директори от Пловдив и областта получиха награди.

„За мен е истинска чест да присъствам на това събитие в навечерието на най-българския празник. Празник, символ на нашата национална идентичност, на нашето наследство и на великите постижения на българския дух. Да си учител не е просто професия, а призвание. Ключова фигура във формирането на нашето бъдеще в лицето на децата ни. Благодаря ви за отдадеността, търпението, мъдростта и моралните ценности, които притежавате и придавате на нашите деца. Знанието е сила.“ сподели инж. Илия Зюмбилев в приветствието си.

На събитието пристъства и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай като архипастирят на Пловдивска епархия поздрави присъстващите от цялата област учители с Празника на празниците, светлото Възкресение Христово. Митрополит Николай се обърна с вдъхновено слово към присъстващите от цялата област учители и изрази преклонението си пред подвига на учителския труд, който е достойно служение на просветата, на образованието, на доброто и полезно знание, и възпитанието на младежта.

Владиката изтъкна, че учителството не е професия, а Божествено призвание, каквото е и апостолското служение, и благослови учителите като достойни следовници на делото на светите братя Кирил и Методий.

На церемонията присъстваха още началникът на РУО-Пловдив г-жа Иванка Киркова, г-жа Донка Щилянова – началник на отдел „Образование“ в Община Пловдив, г-жа Петранка Калоферова – областен координатор на Синдиката на българските учители, учители, директори на училища и детски градини.

Тържеството бе украсено с музикална програма на ученици от НУМТИ „Проф. Добрин Петков“.