Фокус по време на разговорите между двамата бе Платформата за сътрудничество между балканските градове, учредена през октомври миналата година по инициатива на областното управление в град Одрин.

В програмата на платформата се предвиждат срещи на бизнесмени от балканските страни, Балкански младежки фестивал, Балкански детски фестивал, изяви на творци на културата и изкуството от балканските страни, организиране на вечери ифтар през Рамазана, студентски срещи.

По време на едночасовия си разговор в Областна администрация – Пловдив, двамата областни управители обсъдиха и други теми, свързани с доброто сътрудничество между двете държави.

Най-ключова между тях е реализиране на турски инвестиции в България, за които в бъдеще Областната администрация - Пловдив ще съдейства. Планира се и задълбочаване на отношенията в сферата на търговията, икономиката, науката и културното взаимодействие между област Пловдив и област Одрин чрез реализиране на общи инициативи. Те са в изпълнение на подписаното през 2018. Споразумение за сътрудничество между двете области.

Г-н Зюмбилев и г-н Сезер изразиха готовност да работят за развитие и увеличаване на двустранния поток от туристи чрез организиране на общи туристически пътеки и изложения. Те подчертаха, че двете страни имат добри отношения, които трябва да бъдат съхранени и за в бъдеще. „Да заздравим отношенията и да ги развиваме чрез общи проекти, инвестиции и опит. Това е посоката и правилният път, по който трябва да вървят нашите две страни.“, заяви областният управител на Пловдив.

От своя страна г-н Йунус Сезер благодари за гостоприемството и покани Областния управител на Пловдив да върне визитата като част от програмата на Платформата за сътрудничество между балканските градове. Той подчерта, че Одрин е вратата на Турция към Европа, която в момента привлича големи инвестиции и има 4 икономически зони.

На срещата присъстваха Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и депутати от 49-тото Народна събрание на Република България.

След приключването й Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев уважи организираната от Областната управа на Одрин програма ифтар, която бе дадена по повод Рамазан и чийто домакин беше Районното мюфтийство в Пловдив.