Две години – толкова бе необходимо на „нов зелен оазис“ да изсъхне и да заприлича на пейзаж от саваната. През септември 2022 година бе обновено междублоково пространство на ул. „Иларион Макариополски“ между улиците „Млади Богдан“ и ул. „Марин Дринов“. Тогава район „Централен“ инвестира около 300 000 лева в 200-метровия участък за улицата и тротоарите.  

Ръководството на „Градини и паркове“ със своя бюджет пък залеси с дървета и райграс междублоковите пространства. Така този участък в центъра на града доби вид, който всяка една улица под тепетата трябва да има. Уви, това бе за кратко, поне що се отнася за зелената част от обновяването на улицата.

Причината е ясна – липса на поливна система. В момента „Градини и паркове“ изпраща няколко водоноски да поливат дървета и трева, но след като вече едно пространство не е „ново“, този ангажимент от тяхна страна спира.

Така два години по-късно тревата е жълта, почти всички дървета са изсъхнали, като изключение правят няколко борчета и три фиданки. За последните обаче има обективна причина. Пловдивчанин, който живее в блока е направил импровизирана поливна система с маркуч от мазето си. Видно е как по пътя на маркучите е зелено, а самите дръвчета са се хванали.

Това показва, че дори и десетки милиони да се дадат за озеленяване и залесяване, новите климатични реалности, показват, че без поливни системи тези пари са хвърлени на вятъра.

За съжаление, в Пловдив не се изграждат поливни системи, а много от тези, които са изградени - не функционират. Кметът Костадин Димитров също заяви, че не е доволен от работата на „Градини и паркове“ що се касае до поливни системи. Той дори се зарече, че ако няма подобрение по това перо, то ще има структурни промени в предприятието.

С последните пари от бюджета на района – преобразиха улица в "Централен"Инвестицията е на стойност от около 300 000лв.

Парк в центъра на Пловдив по проект за над 1 млн. лева е без работещ фонтан и поливна системаДиректорът на ОП "Градини и паркове" увери, че ще бъдат взети мерки

Зелени площи в Смирненски умират, докато ОП „Градини и паркове" чака проект за нова напоителна системаЗа момента паркът на ул. "Владивосток" се полива с водоноски