Как фирма, която няма нито една спечелена поръчка за цял мандат в Пловдив, успява да навърти в рамките на месец 4 процедури за 15 млн. лева?  Новият любимец на старата власт очевидно се казва арх. Тодор Абаджиев, който през фирмата си „Бау Систем“ ООД в изборния месец октомври получи солидни обекти.

Както TrafficNews писа фирмата е избрана за ремонт на общежитията към езиковите гимназии в Пловдив за 3,8 млн. лева с подпис на възложителя юрисконсулта Христо Андонов,  сложен на 31 октомври – между двата тура на кметските избори.

Фирмата на арх. Абаджиев прави тотален ремонт на общежитията на Руската гимназия с 3,8 млн. леваЖалба в КЗК спря подписването на договора с „Бау Систем” ООД

Седмица по-рано на 24 октомври – в разгара на предизборната кампания същият юрист избира компанията на арх. Абаджиев за реконструкцията на начално училище „Св. Климент Охридски“ за 2,4 млн. лева.

На 27 октомври отново юрисконсултът Андонов сключва договор с „Бау Систем“ ООД за ремонта на ОУ „Елин Пелин“ за 3,6 млн. лева.  Трите проекта са включени в Плана за възстановяване и устойчивост и имат осигурено финансиране.

Не така обаче стоят нещата с друга поръчка, която не минава директно през Община Пловдив, а през едно от търговските й дружества – „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина“.  То е пуснало поръчка за 4,7 млн. лева за тоталния ремонт на Спортния диспансер. На нея са се явили три фирми, като отново е избрана „Бау систем“, която е в консорциум с другата компания на арх. Абаджиев. – „Архцентър – А“ ООД.

Поръчката е на инженеринг и включва проект и СМР за реконструкцията на центъра. Изборът на изпълнител отново се е случил на 27 октомври – два дни преди първия тур.  Така в изборния месец октомври фирмата успява да си осигури поръчки за 15 млн. лева.

Безспорно най-голямо учудване буди обществената поръчка за Спортния диспансер. Бившият кмет Здравко Димитров на два пъти казва, че „ще е взел мерки“ той да не се руши, но така и до края на мандата си не казва какви са те. Видно обаче той е подготвял „изненада“ на новото ръководство с процедура, която да остане завещание на новия кмет без осигурено финансиране.

Иронията е, че Зико четири години казваше, че са му натресли поръчка за басейн „Младост“ без да има пари за нея.  

Поръчката за Спортния диспансер е пусната през търговското дружество, чийто принципал е Общинският съвет в Пловдив. Нито кметът, нито друг орган в Община Пловдив не информира, че ще се извърши подобна процедура. Още повече, че това се случи на фона на скандалите с преобразуването на рехабилитационния център в Общинския съвет и опитите му за сливането с ДЦК-то в „Тракия“.

Финансиране за ремонта – няма, но все още е в сила решение, с което управителя на дружеството може да преговаря за заем. Първоначалната идея бе реконструкцията на Спортния диспансер да мине през Фонда на фондовете, заедно със строителството на басейн „Младост“. След като се разбра, че това не може да стане бе даден мандат на стария управител д-р Влатко Глигоров, който обаче така не проведе преговори за заем.

Неговият наследник – д-р Пламен Йончев обаче стартира обществената поръчка за реконструкцията. Пред TrafficNews той заяви, че процедурата е пусната след препоръка от старото ръководство на Община Пловдив.

„Имаме нужда от ремонт, състоянието на базата  е в много лошо състояние. Още повече, че очакваме да бутнат две помещения заради строителството на басейн „Младост“. Тогава оттам ми казаха, че по-добре е да пуснем за цялостно обновяване и на инженеринг, а не за частичен ремонт“, заяви д-р Йончев. Той обясни, че за поръчката няма средства и ако новият кметски екип не успее да ги осигури, то поръчката автоматично ще отпадне след 6 месеца, тъй като няма осигурено финансиране.  

Кметът Костадин Димитров заяви пред наш репортер, че не е наясно с въпросната поръчка и ще се запознае с нея преди да коментира.  

Освен въпросните четири поръчки арх. Тодор Абаджиев е автор и на проекта за ПК „Младост“, а и държи и авторските права за друг приоритетен обект, който Община Пловдив иска да започне – кино „Космос“.

Вливат Спортния диспансер в пловдивско ДКЦ, правят модерен център за рехабилитацияРъководството на бившата пета поликлиника поема управлението на медицинския център край Гребната база