Новата власт в Пловдив стъпва в длъжност. В 9:30 часа в зала „Съединение” на Историческия музей кметът Костадин Димитров ще положи клетва, заедно с новоизбраните общински съветници.

То ще бъде водено най-възрастният общински съветник Атанас Узунов от ГЕРБ, който е на 68 години. След тържествената част ще предстои и първото изпитание в новия мандат – избор на председател на Общинския съвет с тайно гласуване.

Всяка една от групите може да предлага председател,  като за избран се  счита този, който събере 26 гласа от общо 51. Ако никой не е събрал нужния  брой гласове, се провежда втори тур с първите двама. 

Ако никой от кандидатите не бъде избран, то се насрочва нова редовна сесия, като на нея отново трябва да се проведе процедурата.

Припомняме, че при ГЕРБ ще имат най-голямата група с 13 съветници. След това са ПП – ДБ с 10 общинари, „Съединени за Пловдив” – 8, „Браво, Пловдив” и „Възраждане” по 5, БСП и ИТН по 4, а ДПС – 2.

 След клетвата и тържественото заседание на Общинския съвет. Новият кмет ще встъпи в длъжност в Община Пловдив, където ще бъде посрещнат от Здравко Димитров, който ще му връчи ключовете за сградата на пл. „Стефан Стамболов” 1.