Трети търг е обявен за  консервната фабрика в Белащица от ЧСИ, след като първите два опита не успяха.  Заводът, който е на площ от 3 дка, е построен едва преди няколко години, но вече втора година той се предлага на търг, без да има интерес към него.  

Фабриката се продава заради дълг на дружеството  "Хера трейдинг" с управител и собственик Жана Ганчева към БАКБ.  

Първият търг  за предприятието за преработка на зеленчуци, производство на лютеница, кетчуп и други сосове беше обект на публична продан в началото на 2022 година. Първоначалната цена, от която започна наддаването тогава бе 4,6 млн. лева. Търгът обаче остана без интерес и съответно дълговете не бяга погасени. Вторият бе на стойност от 4,4 млн. лева, а третият вече е с близо 1 млн. лева по-малко от първоначалната  цена.

Частният съдебен изпълнител Мариана Кирова е обявила нова тръжна процедура с първоначална цена от близо 3,67 млн. лева. Официално потенциалните купувачи ще могат да подават оферти до 16 януари 2024 година.

Фабриката, обект на продажба, е разположена върху терен от 3 декара в местност "Бялата пръст" в Белащица. Базата представлява двуетажна сграда със сутерен, със застроена площ от 1341,84 кв. м. и РЗП от близо 4000 кв. м. Обект на продажба е не само фабриката,но и с пълно оборудване - хладилни отделения, специализирани машини, мониторингова система и т.н.

Строителството на предприятието започва през 2016 година. По проект производствените й линии са с капацитет  675 т/годишно производство на доматени и пиперкови концентрати и 2500 т/годишно на лютеница, кетчуп и други сосове.  То дори е подпомогнато по програма за европейско финансиране към Държавен фонд земеделие по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства”, като одобрената сума за субсидия е 2,9 милиона лева. 

Освен това върху предприятието са учредени две договорни ипотеки за над 3 млн. лева към Българската банка за развитие. Генчева обаче спира да изплаща фирмените кредити и фирмата е дадена на съдия-изпълнител. Отделно има и наложен запор от НАП заради неизплатени задължения. 

Заради дългове: Пуснаха нов търг за продажба на фабрика в Белащица за над 4 млн. леваЗа предприятието има и европейска субсидия от 2,9 млн. лева