Консервната фабрика в Белащица, строена едва преди няколко години, отново е обявена на търг от частен съдебен изпълнител. Причината - големите дългове на дружеството собственик "Хера трейдинг", срещу което е образувано изпълнително производство. 

Припомняме, че за първи път предприятието за преработка на зеленчуци, производство на лютеница, кетчуп и други сосове беше обект на публична продан в началото на 2022 година. Първоначалната цена, от която започна наддаването тогава бе 4,6 млн. лева. Търгът обаче остана без интерес и съответно дълговете не бяга погасени. 

Поради тази причина частният съдебен изпълнител Мариана Кирова е обявила нова тръжна процедура с първоначална цена от близо 4,4 млн. лева. Официално потенциалните купувачи ще могат да подават оферти от 3 март 2023 до 3 април, а на следващия ден в Районен съд в Пловдив ще бъдат отворени ценовите предложения. 

Фабриката, обект на продажба, е разположена върху терен от 3 декара в местност "Бялата пръст" в Белащица. Базата представлява двуетажна сграда със сутерен, със застроена площ от 1341,84 кв. м. и РЗП от близо 4000 кв. м. Обект на продажба е не само фабриката, но и с пълно оборудване - хладилни отделения, специализирани машини, мониторингова система и т.н.

Строителството на предприятието започва през 2016 година. По проект производствените й линии са с капацитет  675 т/годишно производство на доматени и пиперкови концентрати и 2500 т/годишно на лютеница, кетчуп и други сосове. 

Еднличният собственик на "Хера трейдинг" Жана Генчева дори кандидаства по програма за европейско финансиране към Държавен фонд земеделие по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства”, като одобрената сума за субсидия е 2,9 милиона лева. 

 

Освен това върху предприятието са учредени две договорни ипотеки за над 3 млн. лева към Българската банка за развитие. Генчева обаче спира да изплаща фирмените кредити и фирмата е дадена на съдия-изпълнител. Отделно има и наложен запор от НАП заради неизплатени задължения.