Непредвидена подземна комуникация отново обърка сметките за крайния срок за довършването на пробива „Модър-Царевец”, макар събитията от днес да трябваше да разкрият кога се очаква да тръгнат коли по новата пътна връзка. Още едно дружество в лицето на EVN влезе в списъка  за извършване на конкретни дейности.

Кметът Костадин Димитров и неговото вице Тошо Пашов  бяха на инспекция по покана на управителя на концорсиума „Екопроект – Пловдив”, които работят по Южния обходен колектор. Управителят му Бончо Бонев заяви, че поетият от него ангажимент да изкара колектора до булевард „Хаджи Димитър” е изпълнен и дава фронт на работа на фирмата строител на пробива „Драгиев и Ко”.

Собственикът на последната фирма Цанко Драгиев обаче не остана доволен от свършените дейности и каза, че има по-голям проблем от страната на район „Южен”, който трябва да бъде решен. Оказа се, че има тръба, която трябва да бъде изместена, но по изкопните работи са се натъкнали на големи електрически кабели, които трябва да бъдат изместени от EVN. Самите те не са били отразени в подземния кадастър. Това означава, че от енергийното дружество трябва да изместят кабелите, но никой не може да даде срок за това нещо. От там все пак са дали заявка, че биха могли да свършат работа в рамките на месец.

„Даденият краен срок за три месеца за завършването на съоръжението бе при условие, че целият обект ни е предаден. Освен, че трябва да се измести тръбата и кабелите, от другата фирма на ВиК трябва да освободят обекта. Ние трябва да изградим и хидроизолация, която обаче трябва да бъде положена при 4% влажност на бетона,  а в следващите месеци не знам кога ще има такива условия”, заяви Цанко Драгиев.

От своя страна Бонев каза, че ще направят всичко възможно по-бързо да им дадат фронт за работа, като  от северната страна ще чакълират пътя още днес.

Кметът Костадин Димитров каза, че още като спортист винаги се е стремял да сдобрява враждуващи страни или такива, които са в спор, като той ще продължи да го прави като кмет. Той пое ангажимент да бъде посредник между дружествата, за да може по-бързо да приключат дейностите по пробива и да тръгнат коли по тази важна пътна връзка.

Той допълни, че през годините е работил изключително добре с Цанко Драгиев и няма съмнение в качественото изпълнение на обекта от тяхна страна. Като помоли Бонев да забързат дейностите следващия месец и особено около празниците, когато няма да има толкова хора в града.

Управителят на фирмата по проекта на ВиК каза, че до края на годината ще извършат дейностите на кръстовището на „Царевец” с „Хаджи Димитър” като в рамките на 10 дни ще подменят колектора и водопроводите без изцяло да затварят движението.