Предложението за изграждането на нова сграда на ОУ „Драган Манчов” зад мол Пловдив и допълнителен корпус към Математическата гимназия бе отхвърлено от общинския съвет. Това се случи след три часа дебати и два протеста на родители от училищата.

Предложението касаеше осигуряването на 12 млн. лева за физическото разделяне на двете училища, като идеята бе основното училище да се премести на нова локация, а до изграждането на кампус на МГ-то зад хотел SPS  те да ползват изцяло базата. Преди сесията обаче, директорът на ОУ “Драган Манчов” Десислава Стоименова и представител на родителски съвет към МГ-то се противопоставиха на предложението на градската администрация.

Според тях това няма да реши проблемите на нито едно от двете училища, а ще създаде още повече трудности. По време на обсъждането се поставиха много въпроси и различни предложения относно това как да се процедира с казуса.

Част от съветниците поискаха при възможност да се привлекат средствата от Плана за възстановяване за строителството на ново училище зад мол Пловдив, но то да няма нищо общо с ОУ „Драган Манчов”.

Тъй като зам.-кметът по образование Стефан Стоянов отсъстваше, на въпросите на съветниците отговаряше директорът на отдел „Европейски политики „ Пламена Терзиева. Тя обясни, че програмата позволява финансиране на училища, които имат проблеми със сградния фонд и не могат да преминат към едносменен режим. Поради това, единствените училища, които отговарят на това условие са Математическата гимназия и ОУ „Драган Манчов”. Последваха  още въпроси към нея, дали въпросните средства от над 6 млн. лева могат да бъдат дадени за нова сграда на Математическата гимназия, а „Драган Манчов” да си остане в сегашната база.

Терзиева обясни, че хипотетично това е възможно , но физически всички КСС-та и техническо задание трябва да бъдат готови и внесени до 29 май, когато е крайният срок на програмата.

От своя страна главният архитект Димитър Ахрянов  заяви, че е възможно  за една седмица да се изготвят въпросните документи, но изрази две притеснения. Първото дали този проект ще бъде добър и второто – дали заинтересованите страни ще могат да участват в изготвянето му.

По думите му Математическата гимназия не заслужава подобно отношение и за такъв грандиозен проект трябва да се направи качествено задание през архитектурен конкурс.

Слави Георгиев, който предложи, точката да се отхвърли, заяви че не всичко е пари, а на първо място трябва да се отговаря на обществения интерес, в случая е било видно, че всички страни не желаят да се реализира планът, предложен от общината. Така неговото предложение бе прието с 27 гласа „за” , 8 „въздържали се” и 10 „против”.

Оттук нататък община Пловдив няма как да кандидатства по Плана за възстановяване за тези средства, като ще трябва да търси финансиране през друга програма за нова сграда на Математическата гимназия.