Преди две седмици група ентусиасти от „Браво, Пловдив!”  поставиха баскетболни кошове на игрището на ул. „Мизия”в квартал „Кършияка”. Старите отдавна липсваха, а хлапетата от квартала едва дочакаха края на монтажа и започнаха да играят.  За съжаление обаче радостта им не продължи дълго. Седмица по-късно баскетболните табла отново осъмнаха с огънати кошове. Кой е авторът на вандалската постъпка не е ясно, но мнозина смятат, че това може да е дело на жители на блоковете в съседство, които искат да си „спестят”  момчешката глъч.

„Възмутен съм от дъното на душата си. Аз персонално отделих средства, за да можем да облагородим площадката и не мога да разбера мотива на тези, които са повредили съоръжения. Ако са деца – къде са родителите им?! Защо са ги възпитали да не пазят нещата, които са общи? Ако са възрастни още по – зле- вместо да съграждат – те рушат. Ние няма да се откажем – тази седмица ще сложим нови кошове. Но питам – къде е общината? Къде е полицията? Не бива с лека ръка да отминаваме тези прояви. Всяка седмица четем за поредната вандалщина. Докога?!” , коментира за TrafficNews д-р Ангел Молев, който е сред основателите на сдружението. Като действащ общински съветник лекарят заяви, че ще отправи запитване до кмета на следващата общинска сесия как се опазва общинското имущество.

TrafficNews се свърза и със зам. кмета по сигурността Йордан Ставрев, който изрази съжалението си, че през този мандат сигурността и опазването на обществения ред не са сред приоритетите на управлението на града. „ Още в миналия мандат аз и екипът ми подготвихме мащабен проект за видеонаблюдение и вече 4 години се боря за финансирането му. Идеята ни бе да обхванем всяка една основна точка в Пловдив – не само централна градска част. Комуникираnме с полицията, кои са местата, на които трябва да се поставят камери, за да се предотвратят престъпления и посегателства, както  къдe има концентрация на престъпления. Това ще обхваща основни булеварди, паркове, детски и спортни площадки и други обществени места”, каза Ставрев.

Освен камери за лицево разпознаване, в проекта /е заложено да се сложат и такива за скорост по основните булеварди. По този начин с двете системи щеше се следи не само за  превишаването на скоростта, но и за  други пътни нарушения.  Камерите щяха да се ползват и от полицията за разкриване на престъпления", каза той. 

Зам.-кметът по сигурността обясни, че идеята е била да се прекарат и над 600 км оптични кабели, както и да се направят  сървъри.  Така градската администрация сама ще бъде доставчик на интернет услуги към себе си, което ще е значително по-малко като разход, а освен това мрежата ще е по-сигурна и бърза. „В момента всички бази данни с личните данни на гражданите минават през сървърите на интернет доставчиците. За каква киберсигурност можем да говорим?!”

На първия етап на проекта е трябвало да бъдат монтирани 1 500 камери, а на втория още толкова – включително в исторически зони и жилищните квартали. „Вандалските актове не са единствения проблем. Видеонаблюдението би решило проблема и с нереглементираните сметища”  коментира зам. кметът.

Според него прогнозната цена на проекта е 19 милиона лева, но общината не е отделила ресурс за финансирането му. „Очевидно приоритетите на това управление бяха другаде” заяви Ставрев. Той коментира, че през последната година дори са отрязани 200 000 лева, необходими за поддръжка на сега действащата аналогова система.

„За съжаление само говорим,  тичаме след вятъра и хабим ресурси. Ако видеоналюдението бе реализирано, щеше да има много повече общинска полиция в различни точки на града” каза Ставрев.

А докато чакат общината да отдели пари за видеонаблюдение, каквото има във всеки европейски град, доброволците от "Браво, Пловдив", ще заменят изкривените кошове с нови, защото следващия Везенков може би живее в Кършияка. 

Ентусиастите от „Браво, Пловдив” в битка с дупките, шахтите и абдикацията на ОбщинатаДоброволците тръгнаха да запълват кратери, които зеят с години – в движение излязоха още проблеми

Браво, Пловдив! Група ентусиасти преобразиха квартално игрище, но това е само началотоСъс собствени средства и усилия доброволците успяха за няколко часа да вдъхнат нов живот на пространството