Липса на бюджет забавя обещана придобивка за жителите на Прослав. Става въпрос за две пешеходни пътеки по основната улица на квартала ул. „Елин Пелин”, където е разположена и детска градина, а оттам ежедневно преминават десетки родители с деца. 

В началото на годината, жители на квартала подадоха сигнал до медията ни, в който настояват на улицата да бъдат поставени два броя изкуствени неравности, тъй като така шофьорите ще намалят скоростта, с която се движат и предпоставките за инциденти ще се намалят.

Те разказаха, че през изминалата 2022 година са събрали и подписи за поставянето им, като заявиха, че заявлението им е било входирано в кметството на район „Западен”.

Преди дни жителите на Прослав отново се свързаха с нас, за да сигнализират, че развитие по случая няма и пешеходните пътеки все още не са поставени.

„Към момента кварталът остава напълно забравен от родните управници , а предпоставките за възникване на сериозни ПТП-а продължават. През лятото има все повече деца по улиците , високите скорости са всекидневен факт по тази отсечка, докога трябва да чакаме?”, питат читателите ни.

Потърсихме кметът на район "Западен" Димитър Колев, който коментира, че двете пешеходни пътеки са предвидени в програмата за 2023 година, но все още няма финансиране. Причината е, че няма влязъл в сила бюджет, а до този момент има само разчет.

Община Пловдив очаква да се приеме държавния бюджет и тогава да приеме свои.

"При приемането на разчета на бюджета ни бяха отпуснати само 100 хил. лева за аварийни ремонти и целеви средства за парка на Гарнизонна фурна. При изготвянето на бюджета ще поискаме целево средства за двете повдигнати пешеходни пътеки, както и за още две на други локации", коментира Колев.

Изграждането на една пешеходна пътека с осветление и маркировка от този тип струва около 15 000 лева.