Реколта за милиони беше унищожена в няколко пловдивски села заради градушка с големината на орех в събота вечерта. По-късно стана ясно, че е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети, заради преминаващ самолет на НАТО, въпреки че прогнозата беше „жълт код” за опасно време с гръмотевични бури и градушки.

Стока за милиони отива в коша след градушката в Пловдивско! Потърпевш: Нямаше противоградни ракетиПо думите му причината - полети от Граф Игнатиево.

Според официалната информация в събота са изстреляни 82 ракети, но за около час, между 19 и 20 часа е имало забрана и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Голям Чардак.

"Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова са ни затворили нас", каза Георги Михайлов - началник на командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в с. Голям чардак. Той обясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, защото полигонът има забрана от 19.18 ч. до 20.16 ч. Именно обаче между 19 и 20 часа се завихря най-голямата буря и нанася щетите.  

Днес министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков  посети засегнатите населени места от градушката в област Пловдив. Той обяви, че утре ще проведе среща с представители на Министерство на транспорта, съобщенията и технологиите, Министерство на отбраната и с Ръководството на въздушното движение, на която ще дискутира срока за забрана за изстрелване на ракети да бъде намален до половин час.

„Предстои да се установи, кой и каква вина има за случилото се и съответно ще му се потърси отговорност от компетентните органи“, посочи аграрният министър.

Земеделският министър обеща компенсации на съсипаните от градушката земеделциЗабраната за изстрелването на противоградните ракети е била заради преминаващ самолет на НАТО

Нашият екип се свърза с Христо Крушарски, който освен президент на Локомотив Пловдив е и най-големият производител на противоградни ракети в България и специалист в областта.

Ето и какво сподели той пред медията ни:

„Обработването на една градушка е процес, който не търпи отлагане. На времето, когато се работеше по градушките, те бяха приоритет. Един процес се започва и се изкарва до там до където вече не ти е необходим. Това не е като да хванеш тенджерата и да я преместиш от единия котлон на другия и да започне да ври. Това е проблемът, трябва да се вземе някакво решение и да се определи  дали то е приоритет или не е. Аз не знам колко е щетата но е доста. Ако са засегнати 30 000 дка за мен минимума е 15-20млн. лева.

Не знам дали агенцията разполага с достатъчно ракети, това трябва да го кажат те. При мен има ракети – достатъчно.  Даже имам в резерв колкото искате. Произведени. За агенцията си е тяхна информация, не е моя.”

Според него не се пести от ракети, но като започне един процес, той не трябва да се прекъсва.

„Като започнеш да стреляш с ракети и да обработваш един облак, ако го прекъснеш значи нищо не си свършил. По-добре е да го оставиш да се изсипе. Не може да започнеш да работиш и да те стопират по средата на работата, това е военно действие.", допълни още Крушарски.

Той даде и подобен пример с Аржентина, където е била унищожена реколта от тютюн за два милиона долара.

"В Аржентина имаше един случай, когато се беше затрил един самолет.  Беше изчезнал от радарите и кацнал нощно време. Тогава тютюнопроизводителите направиха такъв скандал, защото 2 млн. долара за 10мин отидоха – тютюн. И такъв скандал направиха, че от тогава приоритета на градушките е номер номер. Това е все едно да вземеш завой с 90 градуса с 250км/час. Ракетите имат ограничен таван на въздействие до 7км. а няма самолет, който да лети на тази височина освен гражданските." 

Ето какво казаха и от държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" (ДП РВД):

Съгласно процедурата при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полети от и до летище "Пловдив". Решение за спиране на противоградните полигони се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна (ЦКИВП), уточняват от РВД във връзка със ситуацията с градушката на 28 август край Пловдив.

РВД: Приоритет е осигуряването на планираните полети до ПловдивРешение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор