Щети за милиони и стока за боклука - това са последствията от градушката, която удари Пловдивско вчера. За унищожената реколта разказа читател на TrafficNews, който е потърпевш от природното бедствие. 

По думите му причината да се стигне до щети за милиони е факта, че не са били изстреляни противоградни ракети, въпреки че прогнозата беше жълт код за опасно време с гръмотевични бури и градушки. 

"Искам да покажа резултата от не хвърлянето на ракети, въпреки че ракетната площадка е на километър разстояние. До колкото разбрахме заради някакви жизнено важни полети от летище Граф Игнатиево, които "бранят" въздушното ни пространство и предвид времето и градонисните облаци не са били отменени. Браво, "спасиха" ни. Българска стока за милиони е за в коша", посочи потърпевшият. 

Мъжът подкрепи разказа си за последствията от градушката със снимки от землището на село Дълго поле, от които става видно, че реколтата е унищожена.

"Дано отговорните институции се самосезират", призова той и допълни, че е абсурдно хората, отоворни са пускането на ракетите да са на площадката и да не получат заветното разрешение, защото имало полети. 

Огромни щети има и в Ръжево Конаре.

Според официалната информация вчера са изстреляни 82 ракети, но за около час, между 19 и 20 часа е имало забрана и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Голям Чардак.

Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова са ни затворили нас, каза Георги Михайлов от регионалната дирекция. На този етап не е ясно каква е била причината за налагането на временна забрана за изстрелване на противоградови ракети във въздушното пространство.

Именно обаче между 19 и 20 часа се завихря най-голямата буря и нанася щетите.  

Припомняме, че силна градушка се изсипа вчера в Пловдивско. Подробности вижте тук: 

Градушка и порои удариха населени места край Пловдив! Редица села са без токЛедени късове удариха Белозем и Маноле, без електричество са Войводиново, Розовец, Чоба и части от Карлово

Щети има и в Ръжево Конаре: