Такса „Битови отпадъци”, която се начислява на база данъчната оценка на имота, със сигурност ще отиде в историята след 2024 година.  От години ЕК сочи България с пръст, че начинът на плащане и третиране на отпадъците е неприемлив за европейската общност. Така постоянните отсрочки за въвеждането на различен подход в плащането за почистването, вече не могат да се правят.

В сегашния вид общините събират ТБО от физически и юридически лица на база данъчни оценки, като се надяват в края на годината план-сметката за чистотата да излезе. В Пловдив за 2024 година са предвидени 53 млн. лева, като голяма част от тях са именно от ТБО.  Въпреки че разходите по поддръжка на чистотата постоянно растат, този налог не е пипан от години. За последната година в хазната от него влязоха 42 млн. лева.

Министерството на финансите публикува проект на Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси.

Въпреки че правителството падна, който и да дойде на власт, то той ще се придържа към проекта, предложен от финансовото министерство. Най-общо новите такси за боклуци следват логиката – колкото повече хвърляш, толкова повече плащаш. 

В проектонаредбата е записано, че количеството битови отпадъци е водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци.  За всеки един данъкоплатец ще се определят три критерия колко да плаща – за събирането на отпадъците, за тяхното извозване  и за поддържането на обществените пространства.

Предложени са три основи, които всяка община може да възприеме, според особеностите на населените места.

За битовите отпадъци вариантите са – специални чували , които всяко домакинство да купува и хвърля само в тях; брой „ползватели” на услугата в имота; брой контейнери за всеки един имот и етажна собственост, който има определен дебит.

Сходни са основите, по другите два критерия, за които ще се определя финалната цена на такса смет.

В наредбата е дадена „свобода” на общините кои подход да изберат, като той може да е смесен за различните зони, според спецификата населените места и обслужващите обекти.

Какво ще прави Пловдив?

Зам.-кметът по екология Иван Стоянов заяви, че е назначил комисия, която ще заседава за първи път в края на седмицата. На нея ще започне дискусията и възможните решения за въвеждането на новата методика. В комисията са шефовете на отделите по екология, местните данъци и такси,  комуналните предприятия и други.

„Знаем, че отлагане за новия подход няма да има. Трябва да направим наредбата така, че да бъде най-ефективна и в същото време удобна за гражданите и бизнеса. Вероятно ще вървим към смесен модел за различните квартали, както и за бизнеса и граждани. Още повече трябва да съобразим и новия договор за почистването на града, който ще се изготви тази година с промените”, заяви Иван Стоянов.

Предизвикателствата

От трите варианта за избор на методика за определяне на размера за битови отпадъци, „най-лесен” изглежда този с плащане на „ползвател” на имота, що се отнася за домакинствата. Големият проблем обаче са адресните регистрации.  В Пловдив се знае, че живеят десетки хиляди без никакви адресни регистрации. Така в големите нови комплекси обитаеми се водят под 50% от апартаментите. Масово хората стоят със старите адресни регистрации, което значи, че дори и 4 души да обитават един апартамент, то те ще плащат 0 лева данък, ако не се водят на него. В същото време се вижда, че контейнерите, особено около новите комплекси са препълнени с отпадъци.

Вариант две  -  чувалите, който всеки гражданин или бизнес закупува и изхвърля в тях отпадъци, е възприет в голяма част от европейските държави. В град като Пловдив обаче подобно нещо е приложимо единствено в търговските обекти, квартали като Прослав, Коматево и зони като Стария град. Там от градските власти могат да осъществяват по-строг контрол и да се вижда ясно кой и как изхвърля своите отпадъци.

Третата опция – контейнери за всеки блок или жилищна сграда, като етажната собственост плаща според количеството изхвърлени отпадъци. Това ще доведе не просто до междусъседски конфликти, а до междублокови войни.  Всеки вход ще трябва да организира патрули, които да пазят контейнера да не се пълни от пловдивчани от други блокове. Напълно неясно е как и къде ще се поставят тези контейнери и как ще се урежда плащането и контрола по извозването на отпадъците.

Въпреки че не е ясно кой метод ще бъде въведен и колко ще струва той на пловдивчани, едно е ясно – таксата „битови отпадъци” ще скочи драстично за всеки един гражданин. Прогнозите са, че за едно жилище или обект увеличението може да е от 30% до 500%.

Тук вече и ролята на Община Пловдив да санира и другата част от наредбата, а именно да насърчава разделното събиране. Това не само ще намали драстично таксите за физически лица,  а дори бизнесът да бъде на „печалба” от своите отпадъци.

В Пловдив има фирми, които събират разделно отпадъци от предприятия и заведения, които ако бъдат задължени да ги третират разделно, то ще има огромен ефект. Вече има обекти под тепетата, които са изцяло на 100% разделно събиране, като не генерират боклук към сметищата.

Ако бъде въведено задължително за търговските обекти, то в бъдеще може да се приложи в следващ етап и за домакинствата.  Няма ли градската управа воля за това, то тежестта ще падне върху плещите на обикновения пловдивчанин, който ще плаща повече, а и няма да е по-чисто около него.

Иван Петлешков: Въведохме модел за разделно сметосъбиране, който може да промени Пловдив и да спести милиониСлед успеха на „Марица полимер" пловдивският бизнесмен си е поставил нова цел, която да е в полза на града и бизнеса