Пловдивчанинът, който си изгради тераса на панелния блок в ЖР „Тракия“ трябва да я събори. Това реши на последна инстанция Върховният административен съд. Сагата с пристройката на блок 254 вх. Б. на ул. „Поручик Боян Ботев“ е от 2021 година, когато TrafficNews сигнализира район „Тракия“ за нея.

Повече от три години обаче бяха нужни, за да влезе в сила заповедта на кметството за премахването на терасата, която е строена самоволно от собствениците на жилището без каквито и да е документи.

Собствениците на апартамента загубиха първото дело в  Административен съд – Пловдив през 2022 година, но след това ВАС върна решението за ново отсъждане. Такова бе направено през април 2023 година, като отново пловдивските магистрати постановиха, че терасата е незаконна. Този път върховните съдии потвърдиха решението на Административен съд, като то е окончателно.

От делото става ясно, че при направата  експертиза се доказва, че допълнителният балкон на първия етаж е изграден в чупка на блока. Тъй като единствената съществуваща тераса на апартамента е присъединена към жилищната площ и преустроена в кухня, собствениците са решили да си изградя допълнителен, като размерите му са дори обширни за някои типове балкони от новото строителство - 1,51м./5,15м.

Подът е изравнен с пода на жилището. На около метър и половина от земята пред блока е вдигната хоризонтална стоманена конструкция от профили. Върху тях от същите по вид профили е заварена скара до фасадата на блока и по фасадата на новия балкон. За излаз от дневната на жилището на балкона е използва съществуващ прозорец, преустроен във врата. Всичко това обаче е извършено без разрешение за строеж, а терасата буквално стърчи на панелния блок. 

Видимите довършителни работи по терасата са изпълнени след 2012г., което се установява от Street View на Google към месец март 2012г.

Състав на Административният съд и на ВАС  обаче преценя, че балконът не отговаря нито на изискванията за строителство през 2000 година и в този смисъл е недопустим по правилата, действали към годината на изграждане. Не е допустим за изпълнение и по сега действащите правила. Така съда определя, че строежът на допълнителна тераса не отговаря на изискванията за търпимост и е незаконен, осъществен без строителни книжа. 

Така собственикът трябва да събори терасата, която е изградил незаконно.

Пловдивчанин си построи тераса към апартамента в "Тракия", проверяват законна ли еЯвно бай Ганьо иска да бъде повече от всички нас, коментират съкварталци, които смятат, че пристройката е незаконна