Приключи практиката чиновници да бъдат възложители за обществени поръчки за десетки милиони. С новите изменения на Закона за обществените поръчки и методологията пусната от АОП ясно се казва, кои длъжностни лица могат да бъдат възложители на процедурите.

Досега обичайно със заповед на кмет, министър или ръководител на една институция, се делегираше права на определен служител, който да провежда различните  поръчки. Така в Община Пловдив най-голямата обществената поръчка в последния мандат за стадион „Локомотив” за 42 млн. лева бе пусната от  юрисконсулт. Редица директори на отдели, общински предприятия и ръководители на проекти също присъстваха като възложители.

С новите промени в ЗОП това вече е прекратено. Оттук нататък възложителят – кмет, министър и т.н.,  може да делегира правомощия само на длъжностни лица, които могат да го заместват. Това съществено стеснява кръга на служителите в общините, които могат да са възложители.  На практика с промените в Община  Пловдив освен кметът, обществени поръчки могат да пускат неговите заместници, както и секретарят на администрация.  Общинските предприятия като ОКТ, „Чистота” и „Градини и паркове” също няма да могат да провеждат самостоятелни процедури.

Това ще натовари и допълнително отдела по „Обществени поръчки”, като почти всички процедури ще минават през тях.

Промяната на ЗОП на практика ще премахне порочната практика зам.-кметове да бягат от отговорност в своя ресор за спорни поръчки. Така например Тодор Чонов за 4 години като зам.-кмет не бе възложител на нито една процедура, включително и за 10-те млн. лева за  „Тикси”.