“Днес в Пловдив се случи нещо ужасно... Една група политически активни пловдивчани, без да питаме никого невъзпитано и нагло, без да се съобразяваме с партийни лидери, издигнахме кандидатурата на един човек от Пловдив, за Кмет на Пловдив”, написа в типичния си стил адвокат Георги Колев, един от тримата лидери, които издигнаха Славчо Атанасов на 12 септември.

Въпросната група  пловдивчани, която включва Владимир Кисьов, Георги Титюков,  Жоро Колев, местни лидери на „Атака”, ВОЛЯ и зелени, отцепници от БСП  се обявиха срещу сглобката, като направиха своя, местна такава.

По време на цялата кампания те бяха убедени в своята победа. Те се сърдиха, когато някой им каже, че всъщност са в „Б” група и няма как да станат шампиони. Други се кълняха, че ще си сменят името, ако Славчо Атанасов не е на балотаж, трети вече раздаваха постове и деляха обществени поръчки.

Местната сглобка обаче се провали, а Славчо Атанасов за първи път не е на балотаж от 2011 година.

На 29 октомври в Пловдив се случи нещо ужасно – пловдивчани без да питат никого, невъзпитано и нагло – изхвърлиха от властта хората, които дърпаха конците на Здравко Димитров, а всяко решение минаваше  през събеседване на уиски и пури в кметския кабинет.

По време на цялата кампания те остро скачаха срещу всичко лошо случило се в Пловдив, като сочиха с пръст ГЕРБ, а всичко хубаво бе благодарение на тях. 

Два дни по-късно  Славчо Атанасов и всичките му приятели се изсипаха в централната ГЕРБ, за да се снимат с Бойко Борисов. Само Славчо успя в стил Дани Каназирева.  Другите се надяват на нещо хубаво и за тях след изборите с част от „сглобката”,  срещу  която скачаха през цялата кампания.

Костадин Димитров: Нямаме различия със Славчо Атанасов, всяка подкрепа е добре дошлаПловдив винаги е бил пример за съединение, заяви Бойко Борисов

Какво хубаво направи местната сглобка за града, за да помагат евентуално на новия кмет на Пловдив?

Георги Титюков бе възложител на поръчки за над 50 млн. лева – от ремонт на булеварди, през паркове до спортни зали.

Георги Колев успя да уреди да се подпише анекс за екологичния завод в Шишманци, с което се вдигат със 70% парите за депониране на боклука.

Строителните  фирми около Владимир Кисьов успяха да стартират редица жилищни комплекси, а отпечатък имаше  и върху поръчките в екологията.

На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повечеКонсорциумът, който държи депото за неопасно отпадъци, ще получава по 50 лева за тон боклук

Лошо от тях нямаше  - всичко бе хубаво, но и много скъпо, а и със спорен ефект. 

Местната сглобка в този мандат имаше 16 общински съветници, а през следващия те ще са 8.

„Кауза Пловдив” от петима съветници останаха с двама, ВМРО също, а ЗС „Александър Стамболийски” с трима. Славчо Атанасов пък се има за надпартиен и соло играч, който не търпи партийни заповеди. 

Още по-ужасно е, че трите партии със съветници трябва да преговарят заедно и по отделно, ако искат да бъдат част от управлението на града.  Първият рунд мина заедно, но следващият ще трябва да е по отделно, когато стане ясно кой ще е новият кмет  на Пловдив.

С резултатите на „Съединени за Пловдив”,  а и фиаското на хората на Зико с листата на Тодор Чонов,  пловдивчани ясно показаха директен червен картон на сегашното  управление на Пловдив . За никого не бе тайна, че ГЕРБ не управляваше в Пловдив през последните  4 години, но заради избора на Зико и те загубиха позиции в местния парламент.

Единственият, който призна крушението  на сглобката бе Константин Георгиев от „Кауза Пловдив” , който заговори за нуждата от нови лица и крачка назад.  Георгиев ще бъде най-дълго служилият съветник в местния парламент, но едва ли той има предвид себе си, а вероятно последния му оцелял съпартиец и лидер Георги Титюков.

Независимо кой спечели  балотажа в неделя е ясно, че Пловдив ще тръгне по нов път, но това може да се случи само ако местната сглобка се  държи далече от управлението на града. Както се вижда те вече се опитват да влязат в него, като са готови на всичко, само и само да не са в опозиция – нещо, което не се е случвало с тях общо взето никога.

Каквото и да правят, след четири години същите тези хора ще излязат с нов манджурски кандидат, за да обяснят как правят всичко и само за Пловдив, а след  това ще подписват и възлагат договори за милиони.