Частично бедствено положение е обявено за Пловдив заради състоянието на река Марица, която се е превърнала в Джунгла. Макар да няма непосредствена опасност към този момент, от Община Пловдив чертаят апокалиптични картини. 6-метрови вълни, разрушения, пловдивчани без вода. До това ще се стигне, ако коритото на реката не бъде почистено в спешен порядък.

Удължиха частичното бедствено положение в Пловдив заради река МарицаКрайният срок за офертата на ПИМК за почистването на коритото изтече

На базата на частичното бедствено положение от Община Пловдив пуснаха с неотложност директно договаряне с фирма ПИМК, които да почистят коритото на реката за 1,5 млн. лева. И то не цялостно, а само островите и около основите на мостовете. Цялото почистване в рамките на град Пловдив  ще струва не по-малко от 7 млн. лева.

В дискусията за коритото на реката се включи и районният кмет Стоян Алексиев. Тази сутрин той пусна снимка, правена от него, от 2017 година,  когато бе шеф на „Градини и паркове”. Докато той бе начело  на общинското предприятие  именно то се грижеше за коритото на реката. Въпросът е кой е допуснал река Марица да се превърне в джунгла? С помощта на Google Street View може да се направи съпоставка за последните 10 години с поглед от моста на Панаира.

Вижда се, че през юни 2012 година има високи треви и дървета, но в крайните части на коритото на реката. Три години по-късно – 2015 година  състоянието е същото с високите треви, но вече  по островите започват да растат дървета. Юли 2018 година  по островите вече няма дървесна растителност, която е само около  стените на реката и по-големите  брегови зони . Стигаме до май  2021 година, където отвсякъде вече се виждат клони на дървета, а септември 2022 година реката вече е като Амазонка.

Кадрите от Google  говорят сами по-себе си как се поддържа реката и дали, ако от Община Пловдив и „Градини и паркове” се грижиха по-добре за речното корито ,  щеше да се  стигне дотук.

Ето и какво е „запомнил” Google:

2012 година

 2015 година

2018 година

2022 година