Кметът на „Южен” Атанас Кунчев е внесъл предложение до Общинския съвет, с което да се решат два проблема в Коматево и съседните квартали.  Той иска от местния парламент да дадат предварително съгласие за промяна на предназначението на един от имотите, който е отреден за изграждането на голям парк от 70 дка до базата на Ботев Пловдив.

Въпросният терен от 33 дка и е със статут на пасище, като искането  на Кунчев е той да бъде разделен три  – за обществена зеленина, техническа инфраструктура и образование.

В мотивите на предложението е записано, че при  предприетата процедура за изготвяне на проект за ПУП за парка, е постъпило искане от ВиК за изграждането на помпена-хидрофорна станция и изграждането на допълнителен водоизточник на площ около 4000 кв.м.

„С изграждането на тази техническа инфраструктура на ВиК – Пловдив ще се реши проблемът с безводието в Коматево, който  е от години. Освен това ще се  придвижи и процедурата за новия парк”, заяви кметът на „Южен”.

Според него реалистично е документацията и новия ПУП на парка да бъде изцяло завършен през следващата година. Все още се чака отговор от Министерството на земеделието за въпросния имот.  Той е във връзка с  начина  на трайно ползване на земята. Пасищата, както и горският фонд са с особен статут и за тях има отделни закони.  Поради това от министерството трябва развърже ръцете на Община Пловдив за промяна на предназначението на имота

След като се завърши цялата процедура за по ПУП-а на зоната, то може да се стартира и поръчките за технически проект и изграждането на новия голям парк в район „Южен”.