С повече работа и малко инвестиции местата за паркиране в район „Тракия“ може да се увеличат между 10% и 20%, смята районният кмет Георги Гатев. След Нова година той си е поставил за цел да организира всички паркинги и паркоместа в района, за да се използват по-ефективно пространствата.

„Ще направим оптимизация на паркоместата. С администрацията ще разграфим и разчертаем всички паркоместа, като ще изчистим и всички елементи, които са се образували през годините и пречат на ъглови места – бордюри, саморасляци и други.  На определени места ще преструктурираме и паркирането, като се направи на т.нар. „рибена кост“. Така ще се увеличат съществено местата.  Когато те са разграфени ще има и по-голям ред, като тогава няма да има автомобили, които спират на две места“, заяви Гатев.

Той е на мнение, че трябва са инициира и дебат за промяна на наредбата, която регулира поставянето на скоби за местодомуване на коли.

„Смятам, че могат да се направят няколко режима, като се махнат скобите и се сложат номера или табели. Така хора, които ползват местата между 18:00 часа и 9:00 часа, ще освободят мястото през деня за работещи в района и ще се решат доста проблеми. Това може да се направи с няколко различни ценови режими. Но наредбата трябва да претърпи корекция, а след това и контролът да се засили, за да е ясно, че шофьорите ще бъдат свободни местата, за които плащат“, заяви Георги Гатев.