Посолството на Китайската народна република ще дари 100 броя дървовиден божур на Пловдив. Това стана ясно днес по време на среща между зам.-кмета по екология Иван Стоянов, директора на ОП „Градини и паркове“ Антон Георгиев и представители на посолството.

„Това е една прекрасна инициатива. Ние, като държава на розите, сме щастливи, че искате да си сътрудничим точно в тази сфера и съм сигурен, че това ще е повод допълнително да развием отношенията между нашите две страни“, заяви Иван Стоянов.

"Пловдив е прекрасен град и се надявам чрез тази инициатива да допринесем още повече за неговата красота. Както в България розата е неизменна част от производството на различни продукти, така и божурите в Китай се използват в козметичната и хранителната индустрия“, сподели съветникът по културните въпроси към посолството Гуан Син. Той допълни, че тази година се навършват 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България и се надява те да продължат да процъфтяват –  също като розите и божурите.

През септември се отбелязва един от традиционните китайски фестивали. Идеята е божурите да бъдат засадени именно тогава, веднага след като бъде определен подходящ терен.

На срещата присъстваха още представители на Аграрен Университет – Пловдив и на Института по декоративни и лечебни растения – София.