Огнеборци и спасители участваха в пожаро-тактическо занятие в завод край Пловдив, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив.
 
При неизяснени обстоятелства възниква пожар в склад за материали в производствената сграда на завод с обща застроена площ от 22 500 кв. м. В него се произвеждат хладилници и фризери, извършват се основни, спомагателни и обслужващи дейности. В производствения процес се използват голямо количество горими материали: полистирол, картон, негорими материали в горими опаковки, лесно запалими течности, като при пожар огънят се развива с изключително бърз интензитет.
 
След получаване на сигнала, служителите в оперативен център на РДПБЗН Пловдив реагират мълниеносно. Към мястото на произшествието - южно от автомагистрала „Тракия“ с отстояние 8 километра северозападно от Пловдив, са насочени сили и средства от четири районни служби в града. Огнеборците атакуват пожара. В гасенето се включват и огнеборци с техника на заводската служба.
Целта на подобно занятие да се отработи вземането на бързи решения, да се тестват връзките между отделните звена, служби и организации. В неговия край следва разбор и оценка, по време на които се анализира реакцията, организацията и реда на действие на всички участници.
 
Учебните пожаро-тактически занятия са изключително важни за натрупването на опит, бързина и взаимодействие в кризисна ситуация. С участието си в тях огнеборци и служители се запознават с особеностите на обекта, обследват пътища, подходи и водоизточници.