Проблемите с паркирането в Стария град се задълбочават и стават причина за междуособици и скандали между живеещите и работещите в архитектурния резерват. През септември отразихме проблема с появата на кашпа в Стария град след сигнал от пловдивчани, а в последствие голямата саксия бе премахната от "Паркове и градини" по разпореждане на общинската администрация. 

Днес публикуваме правото на отговор на Хайк Таквор Гарабедян, който бе посочен в сигнала до нас като автор на деянието в архитектурния резерват:

 

Във връзка с публикации от 21.09.2023 година и 25.09.2023г. в „ТrafficNews", под заглавие: "Бетонирана на улицата кашпа застрашава туристи и автомобили в Стария град" и "Премахнаха бетонираната на улица в Стария град кашпа".

С публикуваната в материалите неправилна интерпретация на фактите се цели внушение за извършено от мен нарушение и уронва престижа ми на човек с научна степен „доктор“ с преподавателска кариера, председател на гражданско сдружение както и авторитета на моята фамилия.

Също така от публикуаните материали е ясно, че журналист не е посетил описаното място, за да провери лично дали има следи от бетон, пясък или арматура. Дори и месеци след жълтата кампания,  стартирана от  Христо Николаев Гюлев, е видно с просто око, че твърденията са неверни.

С цел изясняване на фактите се обърнах към Община Пловдив, Пловдивския общински инспекторат и ОП „Градини и паркове“. От предоставената ми информация става ясно, че въпросната кашпа не е била бетонирана, както се твърди в статиите, нито е установено каквото и да било нарушение.

Цитирам част от отговора, предоставен ми от Община Пловдив в Решение № 23ДОИ-129 (3) от 02.11.2023 г. „На 20.09.2023 г. е извършена проверка на място от Пловдивски общински инспекторат и е установено, че пред имот с адм. адрес на ул. „Константин Стоилов“ № 44 е разположена циментова кашпа, която ограничава премиването на МПС и пешеходци. Изготвено е писмо до ОП „Градини и паркове“ и кашпата е премахната, като по техни данни същата не е била бетонирана. Няма съставени Актове за установяване на административни нарушения, нито на физическо или юридическо лице.

Подател на сигналите е управителят на хостели в АИР „Старинен Пловдив“ Христо Николаев Гюлев, промотиращ обектите си в Стария град с опцията безплатен паркинг, без да има дори едно обособено парко място. Това е видно от сайта на къща за гости „Евмолпия“ и хостел „Олд Пловдив“ в зоната на АИР „Старинен Пловдив“.

Същият стана известен с това как по розова фланелка и бели маратонки хрърля яйца по паркирани автомобили в Стария град посред бял ден. Това деяние беше отразено в редица медии.

Интересно е, че подателят твърди, че е видял записи на бетониране, а е подал сигнал чак месеци след това, а именно на 15.09.2023.

Следните въпроси са много интерестни и логични:

  1. Защо веднага не е сигнализирал органите на реда, включително и на тел. 112, ако има очевидци, както се твърди, а е подал сигнала месеци след това?
  2. Защо подателят на сигнала Христо Гюлев НЕ Е обжалвал решението на Пловдивкия обшински инспекторат по редна на обжалване пред Административен съд – Пловдив, в 14-дневен срок от съобщаването по реда на Административнопроцесуалния  кодекс, след като е радетел за правда, ред и контрол?
  3. Защо подателя не е подписал сигнала си за медиите с името си, както е направил със сигналите си към Пловдивски Общински Инспекторар, ОП „ОКТ“, АИР „Старинен Пловдив“ и район Централен. Вместо това се е скрил зад „група пловдивчани и жители“. Може би дава лош пример за философските си качества пред ложата ФИЛОСОФСКО ДРУЖЕСТВО „ВЛССПЗБ - СЕДЕМТЕ ХЪЛМА” където е член на управителния съвет.

 Прилагам и следните документи/отговори от:

  1. Община Пловдив
  2. Пловдиският общински инспекторат
  3. ОП „Паркове и Градини“
  4. Сигнала от Христо Николаев Гюлев, изискан по съдебен ред.
  5. Снимки от премахването на кашпата, видно е че бетониране няма.

 С уважение,

 Хайк Таквор Гарабедян