С трима починали млади пловдивчани започна днешният ден. Рано сутринта труп на 29-годишен младеж изплува от Гребния канал. Най-вероятната причина за смъртта е самоубийство. Малко по-късно стана ясно, че негов връстник е скочил от 5-я етаж на пловдивска болница, където е лежал. Пациентът е бил настанен в клиника за лечение на заболяване, което не е живото застрашаващо. Въпреки моменталната намеса на медиците, младежът е починал. 38-годишен е намерен мъртъв в дома си в пловдивското село Голям чардак. Той е живеел сам, бил е наркозависъм, твърдят местните. Предполага се, че е издъхнал от предозиране с дрога. 

Извадиха труп на мъж от Гребната база, открили го охранителиРайонът остава отцепен от екипи на полицията

Второ самоубийство в Пловдив! Мъж скочи от 5-я етаж на пловдивска болницаВъпреки моменталната намеса, 29-годишният е починал

Трети смъртен случай за ден! Откриха трупа на 38-годишен край ПловдивТой е бил наркозависим

Не бе оптимистична и дневната справка за заразените с COVID-19 у нас. Нивата на заболеваемостта остават същите. 3712 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие при направени 8820 PCR теста. Данните показват, че близо 42% от тестваните за коронавирус са положителни. 

Така към днешна дата потвърдените случаи са 133 060 от началото на пандемията, а от тях активните случаи са 87 073 и 42 620 са излекувани. 2518 души са потвърдени като преминали вируса за последното денонощие. 

За последния ден новозаразените в Пловдив са 408, а 15 души са починали.

408 нови случаи на COVID-19 в Пловдив, 42% от пробите - положителни141 души са загубили битката с вируса

15 души с коронавирус са починали в Пловдив! Оздравелите – над 430 душиОще 14 медицински лица с положителен тест

Сред жертвите на заразата е и световноизвестният оперен певец Камен Чанев. Той беше в тежко състояние в болницата в Стара Загора, като се лекуваше от усложнения от коронавирус. Преди дни негови приятели потърсиха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му.

Почина оперният певец Камен ЧаневТой се лекува от усложнения от коронавирус

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък е в болница.

Спас Гърневски е в болница заради COVID-19В момента е на курс на кислородно лечение

На този фон изненадващо градските власти съобщиха, че общинската болница „Свети Мина“ няма да бъде изцяло трансформирана в Ковид такава, а ще открие само частично легла за лечение на заразени пациенти. Решението е взето след детайлен медицински одит на възможностите на лечебното заведение и констатацията на експерти в областта. Затова пък от тази сутрин болницата е с референтна лаборатория за PCR тестове.

Обрат! „Свети Мина" няма да бъде болница само за лечение на коронавирусОт днес ще бъде издадена заповед, която да спре трансформирането

Д-р Калин Калинов: Ако трансформираме „Свети Мина", няма да съществува до няколко месецаОт общината са категорично, че подобни действия биха били грешка

Правим PCR тестове и в "Свети Мина", още студенти стават доброволциПродължава оборудването на лечебното заведение

Добрата новина е, въпреки тежката ситуация, в която се намираме, заради пандемията от коронавирус, сключените бракове в Пловдив не намаляват. Данните показват, че през ноември 2019 година е имало общо 98 ритуала, от които 80 в Централен дом и 9 в зала „Тракия”. Изнесените ритуали също са 9.

Въпреки COVID-19: Сключените бракове в Пловдив не намаляватПрез ноември месец тази година до момента има 91 ритуала

„Въпреки тежката ситуация Община Пловдив успя да спаси културния календар на града. Нашият сектор беше най-силно засегнат от пандемията, но това не ни отказа да инвестираме в изкуство и археология”. С тези думи пък започна отчета си за едната година работа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Той подчерта, че близо 4 000 000 лв. са инвестирани в културно съдържание – 1 990 800 лв. чрез Календара на културните събития, 120 000 лв. за дофинансиране на дейността на пловдивските читалища, 350 000 лв. за смесеното финансиране на държавните културни институти и 1 500 000 лв. от наградата „Мелина Меркури”.

Пламен Панов: спасихме културния календар на Пловдив въпреки безпрецедентната криза4 млн. лв са инвестирани в културно съдържание под тепетата

490 деца са взели участие в последното класиране за детски градини и ясли в Пловдив. От тях най-много са децата на яслена възраст – 308. За първа възрастова група заявления за участие в класирането бяха подадени за 95 деца, за втора – 51, за трета подготвителна група – 25 деца, и 11 деца кандидатстваха за четвърта подготвителна група.

За класирането бяха обявени общо 213 свободни места, като 38 от тях за децата в яслена възраст, 56 – за първа възрастова група, 36 – за втора възрастова група, 38 – за трета подготвителна група и 45 места за четвърта подготвителна група.

490 деца се борят за двойно по-малко места в детски градини и ясли в ПловдивНай-много са желаещите за ясли

От  петък обаче всички образователни институции спират присъствена форма на обучение. Майки и бащи на деца под 12 години в Пловдив са в паника. Те започват да търсят варианти кой да гледа хлапетата.

Родители от Пловдив гневни заради мерките, чудят се как ще работят и гледат децата едновременноСпоред една от майките изолацията ще се отрази зле емоционална на децата

В Пловдив ще бъдат отворени дестки градини за децата на медицинските работници в Пловдив. ОКЩ ще поиска разрешение от министъра на здравеопазването да позволи отварянето на няколко групи в близост до големите болници, така че да е удобно за родителите.

Отварят детски градини за децата на медиците в ПловдивБроят на групите ще зависи от желаещите да се възползват

Димна завеса покри днес бул. "Кукленско шосе". Гъст пушек излизаше от комина на пловдивското предприятие за плоскости и други мебелни материали "Съливер". Хора в района се оплакаха за остра задушлива миризма. 

Пловдивчани: Димна завеса се стели над булеварда, завод ни обгазяваУправителят категорично отказа коментар

Началникът на Шесто РУ и трима негови подчинени са наказани дисциплинарно за неспазване на служебните си задължения. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски до Валери Симеонов. Униформените ще получат наказание "порицание" за срок от шест месеца.

Наказания за пловдивски полицаи след частното парти за рождения ден на Кирил ТъревУниформените ще получат наказание "порицание" за срок от шест месеца

Зали в зелено, червено и бежаво, мултимедийни пространства за работа с деца и туристи и експозиционна площ за гостуване на творби от световни музеи – така ще изглежда ремонтираната и реставрирана сграда на Градската художествена галерия в Стария град. В момента тя е терен на работа на майсторите, но с всеки изминал ден все повече облича дрехите на изложбена галерия. 

Градската галерия в Стария град блести след реставрациятаМного от неизползваемите пространства ще бъдат посветени на изкуството

Жилищни сгради до 15 метра височина и общо застрояване от 9699 кв.м РЗП са максималните строителни устройствени показатели на имота от 3,2 дка в район „Южен”, който областна управа пуска на търг. По-рано през седмицата от областна управа съобщиха, че вместо пари те ще искат да се даде имота срещу задължението за построяването на детски ясли и офис помещения за Агенция социално подпомагане.

Вдигат до 8099 кв.м РЗП жилища на държавния терен в Кючука срещу детски ясли и офисиТъргът за имота на бул. „Никола Вапцаров” е насрочен за 29 декември

Бездомникът Любомир Данчев, който излежа 4 -годишна присъда за причиняването на пожара в Тютюневите складове в Пловдив, отново е на улицата. Бизнесменът, който му осигури подслон, го освободил, защото Любо не искал да работи. Цялата история четете тук:

Приказка с /не/очакван край: клошарят от Тютюневия град се върна безславно в ПловдивБизнесменът, който му осигури подслон, освободил Любомир Данчев , защото не искал да работи

Измина точно една година от двойното убийство в квартал Гагарин.  Все още соченият за извършител Йордан Таков е без повдигнато обвинение. Той се намира в ареста, като само преди дни за пореден път той обжалва наложената му мярка „задържане под стража”.

Една година от двойното убийство в Гагарин! Неизбежна отбрана или жесток разстрел?Йордан Таков продължава да твърди, че той е жертвата и се е защитавал