Зали в зелено, червено и бежаво, мултимедийни пространства за работа с деца и туристи и експозиционна площ за гостуване на творби от световни музеи – така ще изглежда ремонтираната и реставрирана сграда на Градската художествена галерия в Стария град, съобщи Plovdivtime.bg.

В момента тя е терен на работа на майсторите, но с всеки изминал ден все повече облича дрехите на изложбена галерия. Метаморфозата започва още от първия етаж, където, освен изложбените пространства, има предвидена мултимедийна зала за работа с деца, рецепция за посрещане на посетителите и специално място, където да си оставят багажа, за да се отдадат на емоциите в контакта с изкуството.

След ремонта много от неизползваемите пространства ще бъдат посветени на изкуството. Таванът ще е зона за съвременни художници, по етажите също се отварят нови галерийни площи, включително и коридорите, а специални противопожарни врати ще се активират, за да се затворят в случай, че е възникнал пожар в определена част от сградата.

В експозиционната площ по етажите ще бъдат оформени зали с акценти от различните движения в изкуството. Най-знаковите творби ще имат мултимедия, която ще разказва историята на картината. Всеки период в изкуството ще бъде съпътстван с текст, който да дава информация за него. Нещо повече – екипът на Градската галерия е установил контакт със световни музеи по цял свят, за да осъществи гостуването на картини на световни художници. Идеята е с тези творби са се съпоставят периодите в изкуството  съответните държави. До този момент своята съпричастност към разгръщането на проекта са потвърдили музеите Белведере и Леополд във Виена. За това е предвидена експозиционна площ на първия етаж.

Най-знаковите творби, собственост на галерията, ще имат мултимедийна информация, която ще разкрива детайли от историята на картината. В момента върви и реставрацията им.

Ремонтираната и реставрирана сграда на ГХГ вече ще има възможност и за пълен достъп на инвалиди. По план сградата трябва да бъде завършена  през декември. През зимата екипът ще подрежда експозицията и през април 2021-а или най-късно през май тя ще отвори за посещения на зрителите.

Догодина ремонтът ще продължи с облагородяване на дворното пространство.