Общинската болница „Свети Мина“ няма да бъде изцяло трансформирана в Ковид такава, а ще открие само частично легла за лечение на заразени пациенти. Това заявиха днес на брифинг зам.-кметът Анести Тимчев и д-р Калин Калинов, директор дирекция "Здравеопазване" към Община Пловдив. Решението е взето след детайлен медицински одит на възможностите на лечебното заведение и констатацията на експерти в областта.

От днес ще бъде издаде заповед на РЗИ, която ще отмени трансформирането на болницата. Кметът на Здравко Димитров вече е провел разговор със здравната инспекция.

От 137 легла в база първа ще бъдат определени само 60 легла за ковид болни.

„Днес беше взето едно адекватно решение предвид възможностите на болницата, като имахме предвид нейните кадрови и технически възможности.  Опитахме се да обезпечим максимално лечебното заведение, като направихме много усилия и постигнахме много. Промяната на статута и е при нечовешки условия.  Обърнахме се за помощ и към военните, които се отзоваха. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства. В момента се работи по изграждането на кислородна инсталация. Въпреки това, болницата не отговаря на редица изисквания“, заяви д-р Калин Калинов.