Родители на деца под 12 години в Пловдив останаха гневни новите противоепидемични мерки. От  петък всички образователни институции спират присъствена форма на обучение - училища, занимални, школи - държавни и частни, висши училища, езикови центрове, образователни центрове и спортни занимание за деца. Затворени ще бъдат и детски градини, ясли, детски центрове и клубове. 

Кои обекти ще работят и кои затварят за следващите 3 седмици?Вижте списъка

Майки и бащи на деца под 12 години са в паника. Те започват да търсят варианти кой да гледа хлапетата. С нас се свързаха гневни и в същото време притеснени родители, за да изразят мнението си за новия частичен локдаун от петък.

„Имам три деца. Две от тях са в първи клас, а третото е 5 клас. Няма кой да ги гледа и аз съм принудена да изляза в неплатен отпуск. Така пет човека оставаме само с доходите на съпруга ми. Надяваме се да може да се възползваме по някоя от програмите, които Социалното министерство е отворило”, споделя Петя пред наш репортер. Жената е държавен служител. Въпреки това, институцията в която е заета страда от липса на хора, именно поради множеството отпуски за гледане на деца.

„50% от нас са жени, които имат деца под 12 години. Кой ще работи? Колегите не могат да поемат ангажиментите и на другите”, допълва пловдивчанката.

Още една дама, заета в държавна институция, изрази притеснения от случващото се. Мира е майка на третокласник. Тя има право на една седмица платена отпуска и след това ще трябва да излезе в неплатена.

„Искам детето ми да ходи на училище. Хлапетата до 4 клас не могат да се справят сами вкъщи. Не могат да усвоят материала, трябва помощ от родителите с домашни и уроци. Аз трябва да напусна работа. Детето ми учи в СОУ „Пейо Яворов” и нямат случаи на болни деца до 4 клас. При правилна организация нещата могат да се случват в клас. Ако напусна как ще си плащам сметките?”, споделя Мира.

Подобни са мненията на пловдивчани, чиито деца са в детските градини.

„Оставаме трима души с 1000 лева. Нямаме възможност да оставим децата при баби и дядовци. Едните все още работят, а другите живеят далеч от Пловдив. През март не успях да се класирам за помощите за безработни родители, тъй като доходът е надвишил изискванията. Сега пак ще кандидатстваме, но съм скептична”, разказва Нина, майка на момченце в трета група.

Има и родители, които не са притеснени за това, кой ще се грижи за децата, а как те ще понесат поредна изолация.

Надя е майка на дете в детска градина. Жената е безработна и има възможност да гледа момченцето си. Освен това родителите й също могат да помагат.

„Тази изолация ще се отрази зле и в двете направления – и на детето и на родителите. Хлапетата, колкото и да плачат и мрънкат, че не искат на градина и им се спи, те търсят контакти със себеподобни. С деца на тяхната възраст. Искат групови игри и занимания. В градината има друга среда, пълно е с деца, пеят и играят. Не може да ме убеди никой, че у дома може един родител да се занимава с детето така, както в  едно детско заведение. Идва и Коледа, децата подготвят песни и танци за тържествата. Те ще бъдат отменени и това ще разстрои децата. Те чакат и срещата с Дядо Коледа, подаръци и да покажат какво са научили”, споделя пловдивчанката.

Да са живи и здрави бабите, които с пълна сила се отзовават на всеки зов за помощ. Така масово родителите описват ситуацията, в която се намират. Следващите дни, най-заети ще са бабите и дядовците, които ще се превърнат в учители, възпитатели и отново родители.

Въпреки недоволството на мнозина родители, все пак държавата е помислила как да ги компенсира, ако си останат по домовете. За родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ. 

Кои родители и при какви условия могат да получат месечна помощ? Мярката обхваща семействата на деца до 14 години. За едно дете помощта на месец е 610 лева, а за две и повече деца до 915 лева. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Досега тя беше 610 лв. на член от семейството, а сега е 150% от минималната работна заплата или 915 лева.

Преведено в цифри това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Определянето на средномесечния доход ще се изчислява на базата на месеца, в който са въведени ограниченията заради Covid-19, а не както преди – на базата на предходния месец. 

Право на целева помощ имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители или родител, отглеждащ сам дете, не може да извършва дистанционна работа от вкъщи и няма възможност да ползва платен отпуск. Тоест, са в неплатен отпуск. Двама или единият от работещите родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението е по-нисък от минималната заплата. Двама или единият родител е самоосигуряващ се, но не може да упражнява занятието си. Двамата или единият не получават обезщетение за бременност или раждане.