PSR лабораторията за коронавирус, която от днес отваря врати в МБАЛ „Свети Мина“, е на отложено плащане, като в момента се уговаря нейната цена. Цялата стойност ще бъде обявена в последствие. Както съобщихме,  активно тя започва да работи от утре, като ще бъде предназначена основно за пациенти на общинските здравни заведения.

Не е напълно ясна към момента и  каква е цялата изразходвана сума за преобразуването на лечебното заведение в ковид такова. Причината е, че все още се провеждат обществени поръчки и има отложени плащания. От общо разпределените 270 000 лв. от общинския съвет са останали 83 000 лева. След като трансформирането няма да се състои остатъкът от сумата ще се преразпредели, тъй като тези пари са били планувани за материално стимулиране на работещите в ковид зоната.

„Болницата все още има голяма нужда от техническо оборудване.  Тази болница до пролетта беше с много големи задължения, най-слабо техническо оборудване и най-голямо текучество на кадри. Ако това решение не беше взето днес, след 3-4 месеца когато тръгнем да излизаме от тази пандемична ситуация, болницата нямаше да съществува. Напускането на хората продължава. Трябва да реагираме адекватно, тъй като освен  финансов ресурс и техническо обезпечаване има нужда от мед. персонал. Ако говорим само за брой легла, можем да открием такива и в един хотел, но те няма да бъдат болнични“, категоричен бе д-р Калин Калинов.