Казусът със старческия дом „Свети Георги”  продължава да е дневен ред в пловдивската прокуратура. След разследване не медията ни, от държавното обвинение са назначили редица проверки, сезирани са компетентните институции.

Припомняме, че хосписът, който в началото на август пламна, вече се помещава на Пещерско шосе, в хотел Афродита.  До 10 ноември „Свети Георги” приемаше възрастни хора в бившия хотел „Дунав” на едноименния булевард. 

Старческият дом "Свети Георги" - все още без лиценз, липса на хигиена и изправна ел.инсталацияАгенцията за качеството на социалните услуги е извършила две проверки в хосписа

Оказва се, че нарушенията в дома за стари хора не са никак малко. Именно поради заниженото качество на услугата и многото нарушения от страна на хосписа, Агенцията за качеството на социалните услуги, под чиято опека са всички старчески домове в България, са отказали да издадат лиценз на „Свети Георги”.

„Предвид констатираните нередности и занижено качество на обслужване в Дом за стари хора „Св.Георги“, осъществявано от фирма, от същия е издадена заповед, с която е отказано издаването ни лиценз на фирмата и същата не може да предоставя социални услуги по надлежния ред, съгласно Закона за социални услуги”, съобщават за TrafficNews  от Окръжна прокуратура.

Община Пловдив също е била също сезирана от държавното обвинение.

На 11 ноември домът за стари хора  е  преместен в хотелски комплекс "Афродита". В него е била извършена проверка от служители на АКСУ, Дирекция „Социално подпомагане“, Противопожарната служба към ОД на МВР – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били констатирали нарушения по Закона за устройство на територията и по Закона за социалните услуги. Установено е било, че управителят не е изпълнил предишните предписания за отстраняване на нарушения" се казва в становището на Окръжна прокуратура, изпратено до редакцията ни след репортерско запитване. 

Оказва се, че освен хигиенните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и сградата, в която се помещава дома. Поради тази причина от Окръжна прокуратура са е изпратила запитване до кмета на Община Пловдив за предприетите мерки по повод констатираните нарушение по Закона за устройство на територията.

От прокуратурата съобщиха за медията ни, че Община Пловдив също е на мнение, че дома не трябва да бъде лицензиран като такъв, предлагащ услуги за възрастни хора. Нещо повече – кметът на Пловдив забранява на дружеството и на хотелът да предлага социалната услуга.

„С оглед констатациите от страна на община Пловдив, е издадена заповед от кмета на общината Пловдив на основание чл. 178 от Закона за устройство на територията за забрана ползването на обект – хотел не по предназначение като друг обект - Дом за възрастни хора”, допълват от прокуратурата.

Какво ще случи с хосписа? Каква ще е съдбата на възрастните хора и къде ще бъдат настанени те?

Очаквайте последващи материали по темата.

Старческият дом в хотел "Дунав" изчезна за дни, пациентите са преместени в ..."Афродита"