Занижена хигиена, необезопасена електрическа инсталация, липса на регистрация на кухненския блок. Това са само част от нарушенията, които са открити в дома за стари хора „Свети Георги” .

Припомняме, че хосписът, който в началото на август пламна, вече се помещава на Пещерско шосе, в хотел Афродита.

До 10 ноември „Свети Георги” приемаше възрастни хора в бившия хотел „Дунав” на едноименния булевард.

Старческият дом в хотел "Дунав" изчезна за дни, пациентите са преместени в ..."Афродита"Хосписът все още носи името "Свети Георги"

В момента всички старчески домове вече са под опеката на нова държавна структура – /АКСУ/ Агенцията за качеството на социалните услуги. Те са органът, който отговаря за лицензите на социалните структури. Наш репортер направи запитване до АКСУ относно казуса. Оказа се, че старческият дом все още няма лиценз. И все пак в АКСУ е депозирано заявление за издаване на такав спрямо „А 2017“ ЕООД за предоставяне на социалната услуга „резидентна грижа“ с целева група „възрастни хора в надтрудоспособна възраст“.

„При прегледа на внесените документи са установени несъответствия и необходимост от предоставяне на допълнителна информация. В тази връзка, АКСУ е изискала от кандидат-доставчика да предостави допълнителна информация, включително и по отношение на специализираната среда, в която ще се предоставя услугата, като му е обърнато внимание, че социална услуга „резидентна грижа“ следва да бъде съобразена с един от основните принципи в Закона за социалните услуги/ЗСУ/, а именно – недопустимо е предоставяне на отделни социални услуги за резидентна грижа в обща специализирана среда. На 13 декември миналата година е предоставена допълнителна информация от управителя на дружеството, която съгласно чл. 150, ал. 2 от ЗСУ, АКСУ следва да се разгледа в двумесечен срок и да се произнесе”, съобщиха за медията ни от агенцията.

Служители на новъздаденото ведомство са извършили две проверки в дома за стари хора, извършени и на двете локации – и на бул. „Дунав” и на „Пещерско шосе”.

„Първата проверка е в периода 29.07.–30.07.2021 г. и е осъществена на адреса на услугата – гр. Пловдив, бул „Дунав“ № 100. При проверката е установено, че в социалната услуга липсва ефективност и организация на работния процес, поради недостатъчния брой служители, както и занижения контрол от страна на ръководителя на услугата. Констатирани са занижена хигиена, пропуски във водената задължителна документация, смесване на различни целеви групи потребители, както и липса на индивидуален подход при грижата за потребителите, съответстващ на техните потребности и здравословно състояние.

За констатираните пропуски и нарушения в качеството на предоставяната услуга на доставчика „А 2017“ ЕООД са дадени задължителни предписания и срок за тяхното изпълнение.

Втората проверка е осъществена през 17 и 18 ноември 2021 г., като целта на проверката е изпълнението на дадените предписания. Проверката е извършена на адрес гр. Пловдив, хотел „Афродита 2“, бул. „Пещерско шосе“ № 84, на който към момента на извършване на проверката се е предоставяла социалната услуга. Проверяващата комисия е констатирала частично изпълнение на 4 от общо дадените 10 задължителни предписания.  За неизпълнение на дадените предписания е съставен акт за установяване на административно нарушение и са изпратени писма до Регионална здравна инспекция – Пловдив, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –Пловдив и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, поради констатираната занижена хигиена, необезопасена електрическа инсталация, както и липса на регистрация на кухненския блок”, се казва още в позицията на за качеството на социалните услуги.

Има ли право старчески дом „Свети Георги” право да предлага въпросната услуга? Оказва се, че на този въпрос не може да се даде отговор. Към настоящия момент становище и заповед на регионална здравна инспекция (РЗИ) по отношение на посочената социална услуга в АКСУ не са постъпвали. В тази връзка, Агенцията не може да вземе отношение относно това дали според документите на РЗИ старчески дом „Свети Георги“ има право да предлага социалната услуга.

След множество сигнали е започната е провепка от страна на Окръжна прокуратура. Тя е била сезирана от АКСУ. 

След близо два месеца, от държавното обвинение не са констатирали данни за извършено криминално престъпление. Въпреки това обаче са изпрати становище до Агенцията, в което се препоръчва спрямо дома за стари хоза да не бъде издаван лиценз.

" По време на проверката в Окръжна прокуратура – Пловдив е постъпил доклад от АКСУ. В него се констатира, че качеството на предлаганите социални услуги в "Свети Георги" не отговарят на нормите на Закона за социалните услуги. Поради тази причина на управителя са били дадени указания за изпълнение на предписания и отстраняване на нарушенията.

На 11 ноември домът за стари хора е бил преместен в хотелски комплекс "Афродита". В него отново е била извършена проверка от служители на АКСУ, Дирекция „Социално подпомагане“, Противопожарната служба към ОД на МВР – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били констатирали нарушения по Закона за устройство на територията и по Закона за социалните услуги. Установено е било, че управителят не е изпълнил предишните предписания за отстраняване на нарушения" се казва в становището на Окръжна прокуратура, изпратено до редакцията ни след репортерско запитване. 

Оказва се, че освен хигиенните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и сградата, в която се помекава дома. Поради тази рричина от Окръжна прокуратура са е изпратила запитване до кмета на Община Пловдив за предприетите мерки по повод констатираните нарушение по Закона за устройство на територията.

Очаквайте становището на още институции, имащи отношение към казуса.

Припомняме, че старческият дом „Свети Георги” пламна в началото на август. Огънят тръгна от 7-ия етаж на сградата, а само бързата намеса на пловдивските пожарникари предотврати трагедията, която преди три седмици по-рано се разигра във Варна. Пожарът бе отново в обект, собственост на същото лице, стопанисващо хосписа в Пловдив.

 И въпреки че нямат регистрация от здравните власти в града, те разширяват дейността.

Хотел Дунав, след напускане на дома за стари хора "Свети Георги"