Цените на храните на едро от малката потребителска кошница плавно започнаха да падат, а за някои продукти, това започна да се усеща и по рафтовете в магазините. Това показва справка в сайта foodprice, където вече всеки може да следи тренда на движение на пазарните котировки.

Макар суровините да поевтиняват и цените на едро да се движат надолу, не всички продукти обаче следват тази тенденция.

В началото на април Министерството на икономиката публикува за обществено обсъждане проект на Закон за надценките на хранителните продукти. Това са продукти от първа необходимост, тъй като идеята на закона е с минимална административна намеса в пазара, да се гарантира, че ще има по един артикул на поносима цена за хората, който всеки ще може да си позволи.

Тъй като за момента това е само законопроект, зависи от парламента да се приеме, за да влезе в сила.

Какво се случва обаче според сайта с цените на някои от продуктите от първа необходимост в Пловдив?

За последните две седмици се забелязва поевтиняване при млечните продукти, ориза, брашното, както и при някои плодове и зеленчуци. Например средната цена за килограм сирене и кашкавал под тепетата е съответно 16,75лв. и 24,12лв. Поевтиняването при първия продукт е 2,10%, а при втория – 1,23%. При по-малките разфасовки обаче – 400гр. и 800гр. се забелязва слабо поскъпване.

При ориза и брашното спада в цената е с малко над 1% като се продават съответно за 4,24лв/кг. и 1,66лв/кг. Олиото пък е поевтиняло с почти 4% до 4,66лв/л.

При зеленчуците най-голямо понижение на цената през последните две седмици има при краставиците – 31,78% , като средната цена за килограм в момента е 4,38лв. Поевтиняли са също и някои плодове - ябълките, лимоните и портокалите. Ръст в цената има на банани, моркови, лук и картофи. Най-голям е той при доматите – 7,10% до 4,32лв/кг.

При различните видове месо обаче цените остават сравнително постоянни. Подобна е и тенденцията при варивата – боб, леща, както и при прясното мляко и кравето масло. Киселото мляко обаче отбелязва спад между 7-8% в зависимост от маслеността.

Една от основните съставки на трапезата – хлябът отчита поскъпване от средно 1 стотинка в зависимост от типа. Цената на яйцата също продължава да се движи нагоре, като размер М са поскъпнали с почти 2% до 54 стотинки за брой.

Килограм бяла захар също е повишил цената си от началото на месеца като увеличението е с почти 1% до 2,88лв.

Ако следваме тренда на движение на цените на едро и спада на инфлацията в страната през последните месеци, то в следващите седмици е възможно да се постигне и по-траен и устойчив спад и по витрините в магазините.