Шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят по списък, за да отстранят всички паднали дървета и клони след снежната буря, която връхлетя Пловдив. Зам.-кметът по „Екология” Иван Стоянов заяви, че все още няма информация колко е точният брой на падналите дървета и големи клони.

По думите му санитарната сеч в града има нужда от изцяло нова организация, тъй като има заповеди за премахване на опасни дървета, които стоят с години.

„Общинското предприятие разполага с томограф, който може да изследва дърветата дали за здрави отвътре, макар отвън да нямат видими белези за заболявания или насекоми. Ще обучим персонала да работи с техниката и се надявам след нова година да обследваме всички дървета и да се направи пълна паспортизация”, заяви Иван Стоянов.

Той каза още, че ще направи анализ на наличната техника на ОП „Градини и паркове” и ще се прецени как да бъде закупена нова техника, нужна за нормалното функциониране на предприятието.

Необходимо е същи така да се направи компенсаторно залесяване, което да замени падналите или отрязани дървета. Той даде пример с бул. „Санкт Петербург”, където от над 70 чинара, близо 30 са паднали или увредени.

Също така Стоянов очаква от районните кметства да заявят колко неизпълнени заповеди има за премахване на опасни дървета.