Притеснителна е статистиката как COVID-19 повлия на смъртността в Пловдивска област за изминалата 2020 година, спрямо предходните пет години. Тя показва, че има сериозно увеличение в броя починали, но много по-голямо от броя на регистрираните официални жертви на ковид-19. Така остава въпроса на какво се дължи т.н. "скритата смъртност" в региона.

Според данните поместени в Националния статистически институт 1013 души в Пловдив и областта са загубили битката с коварната зараза през 2020 година. Общо починалите за същата година са 11731 души, което отрежда на коронавируса 8,8% от общата смъртност, или иначе казано 9 от всеки 100 души.

Средната смъртност за последните 5 години преди пандемията е 9860 души, като единствено през 2015 година, повече от 10 000 души са загубили живота си. Сравнението показва, че 1871 души повече са намерили смъртта си през 2020 година, спрямо осреднена бройка за последните пет години. Предвид данните, че 1013 души от Пловдивско са били жертва на COVID-19, а общото увеличение спрямо предходните периоди е с 1871 на годишна база, то това прави 818 души увеличение спрямо предходните години вън от ковид-19 статистиката. Доста притеснителна цифра за починали при неизяснени обстоятелства.

За момента има няколко работни хипотези за тази скрита смъртност. На първо място вероятно има починали, разболели се от коронавирус, но не потърсили медицинска помощ, т.е. недиагностицирани. На второ място стои проблемът с хронично болните, за които медицинското обслужване тази година бе далеч по-сложно, рисково, а понякога и дори невъзможно. Стотици планови операции бяха отложени, прегледи и консултации - също. Проблем имаше с хората не хемодиализа, онкоболните и въобще всички онези рискови групи на хора с тежки придружаващи заболявания, които имат нужда от терапия и постоянно посещение на болници. Не на последно място са факт и смъртни случаи на хора, непотърсили лекарска помощ заради риска от по-сериозни заболявания в медицинските заведения, а понякога и поради липса на свободни линейки, прехвърляне от заведение в заведение или липса на легла. Въпреки вече очертаните многобройни причини, броят на скритата смъртност е повече от смущаващ.

Интересно е да се отбележи тенденцията при смъртността, причинена от COVID-19 спрямо общата смъртност в областта по месеци. Например през Март, Април и Май процента на починалите от коронавирус е под 0,5%, спрямо общата смъртност, докато през летните месеци Юли и Август, тя скача съответно до 2,3% и 3,1%. При началото на втората вълна на пандемията през Октомври е 6,6%, а в пиковите месеци в края на годината достигна до стойности почти 30%.  Ноември – 22,1% и Декември 27,7%.

Според изнесените официални данни от НСИ, в края на миналата година почти всеки четвърти загубил живота си е бил жертва на COVID-19. С оглед на това, че смъртността през последните два месеца е двойно по-висока от тази през 2019 например, дали реалния процент не е доста по-висок?