"Парадайс Гардън Резидънс“ окончателно загуби делото срещу Община Пловдив, свързано с обществената тоалетна в  парка зад хотел Санкт Петербург. Става дума за обществена поръчка, свързана с ремонта на санитарният възел. Припомняме, че тоалетната е собственост на Община Пловдив, което прави последната съсобственик на терена от 16 декара в район „Северен”.

След съдебна битка в Административен съд, магистратите окончателно излязоха със становище, че тоалетната е oбщинска собственост. След делото градските власти влязоха във владение на обекта. Назначено бе обследване на санитарният възел, а след няколко месеца бе готов и проектът по ремонтирането му.

Преди половин година собствениците на дружеството са подали жалба срещу заповедта на кмета на Пловдив от 22 януари 2020 година. Последната е свързана с избор на изпълнител по обществената поръчка за ремонта на обществената тоалетна за 43 000 лева. 

Кметът Здравко Димитров е издал заповед за избор на изпълнител на проекта. „Парадайс Гардън Резидънс” обаче веднага са атакували кметското постановление и подадоха жалба в Административен съд.

С оспорената заповед кметът е упълномощил директора на ОП „Жилфонд“ да предприеме необходимите правни и фактически действия, като организира и възложи обществена поръчка за избор на изпълнител на обект. Освен това Здравко Димитров е упълномощил зам.-кмета Пламен Райчев за лице, което да упражни контрол по изпълнението на заповедта.

Щенията на фирмата обаче срещнаха отпор в лицето на магистратите. Административен съд отхвърли жалбата на дружеството и  отказа дори да образува съдебно производство.

Байрям Солак тръгна срещу заповед на Зико за парка зад хотел "Санкт Петербург", но загуби делотоКметът пусна процедура за избор на изпълнител за ремонт на тоалетната в спорния терен

Недоволни от решението на първа инстанция, от „Парадайс Гардън Резидънс” са обжалвали до Върховният aдминистративен съд. В мотивите си собствениците на дружеството са посочили, че определението на пловдивския съд е незаконно, а правата на „Парадайс Гардън Резидънс” са нарушени.

Не на такова мнение обаче са били от ВАС . Според магистратите решението е правилно и законосъобразно, като в мотивите на ВАС отново са цитирани законовите наредби за обществените поръчки.

„ Заповедта е с вътрешноведомствен характер, тъй като има за адресати служители от административните структури на Община Пловдив, подчинени на органа, издал акта. С нея се упълномощава директора на ОП „Жилфонд“ при Община Пловдив да предприеме необходимите правни и фактически действия по организиране и възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на обект: „Ремонт на градска тоалетна в парк, разположен южно от парк-хотел „Санкт Петербург“ в гр.Пловдив“ и е определен заместник кмет, който да упражни контрол по изпълнение на заповедта. С оспорената заповед не се засягат права и законни интереси на дружеството жалбоподател, поради което и по арг. от чл. 2, ал. 2, т. 3 от АПК заповедта не подлежи на оспорване по реда на АПК. В случая липсва пряко засягане на права и законни интереси на „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД”, се казва в мотивите на Върховния административен съд.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на протест.

Това е поредното загубено дело от страна на Парадайс Гардън Резидънс. Само преди месец Административен съд – Пловдив не уважи жалбата на дружеството, собственик на парка от 16 декара в Кършияка, свързана с действащият  подробен устройствен план и плана за регулация и застрояване. 

Поредна съдебна загуба! Административен съд не уважи жалбите за измяна на ПУП-а на парка зад Санкт ПетербургПроцесния ПУП-ПР не се променят външните имотни граници спрямо съседните граничещи

Съдебната драма премина през множество перипети. Междувременно медията ни научи, че дружеството "Парадайс Гардън Резидънс“ има нов управител – Борислав Борисов. Все още едноличен собственик на фирмата е Байрям Солак.