Спецакция за предотвратяване на нерегламентирани състезания с моторни превозни средства и недопускане на нарушения на пътя бе проведена на територията на пловдивската дирекция на МВР. Тя е част от регулярните мерки, които полицията прилага за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и подобряване на безопасността по пътищата в Пловдив и региона. Осъществена е от 21 ч. в събота до 1 ч. в неделя по разпореждане на директора ст. комисар Георги Чергов от екипи на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“, Първо и Пето районни управления.

Засилените проверки са били насочени към  водачите на моторни превозни средства за недопускане на закононарушения и предотвратяване на хулигански прояви на пътното платно, сред които дрифтиране и участие в гонки. Внимателният контрол е обхванал и мотористите, за които напоследък в полицията започнаха да постъпват  сигнали, че смущават нощната тишина със силен шум на двигатели.

В резултат на бързата намеса на автопатрул, който около 22.30 ч. в събота осъществявал дейността си на  територията на жк „Тракия“, е прекратен дрифт с лек автомобил. Последвалата проверка показала, че извършител на рисковите маневри е 23-годишен младеж, на когото е съставен акт за нарушение по чл. 104б, т. 2 от Закона за движение по пътищата.

Междувременно на определена локация на пътя между Пловдив и Асеновград, известна като предпочитано място за срещи на участници в нерегламентирани състезания,  служителите се насочили към събрала се голяма група водачи с моторни превозни средства, които обаче веднага се разотишли.

По време на операцията екипите са проверили общо 81 МПС и 73 лица. За констатирани нарушения на пътните правила са съставени 5 акта и 21 глоби с фиш.

Снимка: Архив