Неведнъж сме чували, че стресът ни разболява. Вероятно и неведнъж сме го изпитвали на собствен гръб. Въпреки това задачата да го неутрализираме в ежедневието ни се оказва напълно невъзможна, напук на постоянната битка, която водим. И когато той надделее, страда и умът и тялото. А за победа ни трябват правилните оръжия.

Диабет, наднормено тегло, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, депресия - всички тези и още диагнози може да се дължат именно на хроничния стрес. Причина, която понякога може да остане скрита за лекарите, но последствията от нея - не. Особено в последните 50 години се наблюдава бум на различни заболявания, които могат да се свържат пряко или косвено на напрежението, на което сме подложени в дома, в работата, в отношенията.

В древността стресът е бил краткосрочно явление, защото и причинителите му са били много различни - или ще хванеш плячката си, или ставаш жертва. Но в днешно време имаме  много повече за какво да се притесняваме и това се отразява токсично на тялото и психиката ни. Стресът води до преждевременна смъртност заради развитието на различни заболявания, но рядко в процеса на тяхното лечение е включено и справянето с него, което обаче е ключово.

Снимка 659576

В повечето случаи негативните последствия от хроничния стрес тлеят в тялото ни и когато се отключи някое заболяване, те излизат на преден план, готови да влошат сериозно състоянието ни и да затруднят лечението.

Както острият стрес, така и хроничният, предизвикват катаболни състояния, при които телата ни разграждат клетките в тъканите до захари, които можем да използваме за спешна енергия. Съвременните хронични стресове обаче ни държат в катаболно състояние твърде дълго.

Тaка не изгаряме захарта, която сме освободили, а вместо това тя се складира отново в телата ни. При връщането си обаче се складира като мазнина на грешни места, като корема например. Това също ни лишава от енергия, която обикновено би била използвана за поддържане на здрави кости и мускули. Разбира се, трупаме и килограми, които също са предпоставка за редица заболявания.

Снимка 659577

Както при всички животни, част и от нашата еволюция е търсенето на бързо облекчение за стреса. А то най-често идва с алкохола, цигарите, хазарта, опиатите. Много от нас също така разчитат погрешно сигналите на храносмилателната система и смятат например свиването на стомаха от стрес за признак на глад. Така се стига до емоционалното хранене и редовното прекаляване със сладко, пише Daily Mail.

Не е трудно да разберем дали сме подложени на хроничен стрес, който ни разболява. За целта трябва просто да тестваме автономната нервна система, която регулира неволеви процеси, включително сърдечен ритъм, кръвно налягане и сексуална възбуда.

Тя има два режима - парасимпатиков (почивка и релаксация) и симпатиков (стрес и активност). Ако вторият преобладава за дълги периоди, тогава се получава дисбаланс. Основен индикатор за него е високият сърдечен ритъм в състояние на покой. Ако пулсът ни тогава е над 90 удара в минута, това утроява риска от ранна смъртност в сравнение със случаите, когато е 60. 

Снимка 659574

Някои хора остават здрави въпреки продължително излагане на високи нива на стрес, защото са открили правилния начин да възстановяват баланса в автономната нервна система. В някои случаи това са възгледи за живота и безкраен оптимизъм, в други - конкретни навици, с които се противодейства на стреса.

Има няколко основни съвета, които учените обобщават на базата на изследвания на здрави столетници от различни точки на света. Те са да се движим ежедневно и достатъчно, да работим с цел, да се изправим срещу стреса, да принадлежим към общности, да се грижим за семейството си, да ядем предимно растителна храна и да консумираме малки количества алкохол.

Ефективни в борбата със стреса са хормоните на щастието като окситоцин и серотонин. Лесен и приятен начин да се заредим с тях са прегръдките с любимите хора или компанията на домашните любимци, както и дейности, които ни карат да се чувстваме свързани или част от група - например вечеря с приятели или групова тренировка.

Също така може да си намерим хоби, което да ни помогне да се справим с хроничния стрес. Това може да е йога, медитация, която има дългосрочен ефект върху реакцията ни в стресови ситуации и намалява възбудимостта на нервната система. Може и да се разхождаме сред природата, да свирим на барабани, да танцуваме - основното е да успеем да изключим мозъка и през това време и да спрем да се притесняваме, за да го постигнем и през останалото.

 

Източник: Lifestyle.bg