Гората в най-голямата защитена зона на Пловдив -  Младежкият хълм умира! Стотици са дърветата, които са паднали в подножието на тепето, а ситуацията е такава и по склоновете му. Ако не се вземат спешни мерки, то хълмът може да се обезлеси.

В Пловдив няколко пъти се проведе  мисия „Акция Лаута”, за да се премахнат всички паднали дървета. Това е особено важно, защото по тях има болести, насекоми и паразити, които се прехвърлят на здравите дървета. Патрон на тези акции бе Костадин Димитров, като районен кмет, който показа, че зелената зона не му е безразлична.

Именно сега е времето да се направи  експертно комплексно фитопатологично обследване на всички насаждения на хълма. Оттам, след като излязат резултатите от анализите на почвата и дървесните видове, трябва да се изготвен план за реконструкцията на гората. Всички заболели и потенциално опасни дървета трябва да се маркират и отстранят, а след това в гората да се засадят нови и подходящи дървесни видове

Ситуацията е сходна и с други големи зелени пояси и паркове в Пловдив, като Бунарджика и парк „Отдих и култура”. Отделно стотици декари гора бяха унищожени при пожара край Гребната база миналата година. Община Пловдив имаше план да залеси 660 дка именно там, но проектът в мандата на Здравко Димитров, така и не бе реализиран.