Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов приветства идеята на районния кмет на „Източен” Иван Стоянов казармите в кв. „Гладно поле” да се превърнат в парк от 331 дка, вместо вторичен градски център.

Идеята за широко озеленяване върху терена на Министерството на отбраната бе представено от Иван Стоянов, който се мотивира, че там е шансът районът да има голям парк, който би станал и естествено продължение на Лаута. От кметството предложиха и двата терена от 16 дка, които трябва да бъдат прехвърлени от военните към Община Пловдив да се превърнат в детска градина и административна сграда на градските власти.

Пловдивчанинът Ивайло Спасов предложи обаче тези два терена да бъдат оставени за парк, тъй като те са извън пределите на казармите и през годините сами са се залесили. Според него терените за детски заведения и административни сгради трябва да бъдат на друго място в огромния терен на военните. Той смята също, че имотите с лице към улиците трябва да бъдат за обществено ползване, а не за смесена функционална зона, която позволява и строителство.

Димитър Ахрянов заяви, че двете предложения взимано се допълват и е въпрос на разговори да се уточнят параметрите на предложението.  Той обаче предупреди, че не трябва да се правят сметки без кръчмар.

„По време на заданието, което е дадено към проектантите, от Министерството на отбраната бяха склонни да прехвърлят терените към Община Пловдив, а към този момент не е така. За този терен имаме входирано предложение от МО какво искат да правят с него, така че е въпрос на разговори с тях”, каза гл. архитект.

През последната година военният министър Красимир Каракачанов неведнъж изтъква, че от МО искат да дадат терени срещу обезщетения за жилища за военнослужещите, като намекна, че е склонен да дава безвъзмездно имоти на Община Пловдив.

Повече за идеята и казуса в линковете

Без мастодонти и небостъргачи в „Гладно поле”! Предлагат 331 дка за екопарк върху казармитеКметът на район „Източен” Иван Стоянов ще предложи промяната в проекта на ОУП