Изключително амбициозно предложение ще направи кметът на район „Източен” Иван Стоянов за съдбата на един от най-обсъжданите терени в Пловдив – казармите на „Гладно поле”. През последните години там има редица идеи за приобщаването на зоната към градската среда.  

В предишния мандат Иван Тотев и екипа му бяха замислили квартал „Гладно поле” за вторичен градски център с множество административни сгради, площади и  висок клас офиси, като се обособи Hi-Tech парк.

Именно това бе възложено и на проектантите, които са направили новия ОУП. В проекта е заложено от целия терен от 510 дка – близо 350 да бъде със Смесена общественообслужваща зона, която позволява до 80% застрояване и без ограничение във височините. Останалите 160 дка , които са с лице към улиците са дадени за СМФ2 – Смесена функционална зона, която позволява до 50% застрояване и 25 метра височина. С други думи при реализацията на тези параметри целите казарми в квартал ‘Гладно поле” бяха пред угрозата да бъдат изцяло застроени.

Кметът на район „Източен” ще внесе предложение за промяна на статута на земята в новия ОУП по време на утрешното обсъждане. Идеята му е 331 дка, които бяха за вторичен градски център да се превърнат в голям общоградски парк.

„Район „Източен” има изключително голям недостиг на зелени площи. Това е районът, в който няма голям парк. В новия ОУП има заложени нови зелени пространства единствено край река Марица, но на практика те не могат да се превърнат в паркова зона. Поради това възложих на екипа ми да проучи всички възможности за обособяването на зелени площи в района”, каза кметът Иван Стоянов. Според него превръщането на квартал „Гладно поле” в парк ще се обособи нов бял дроб в района, а освен това ще бъде и естествено продължение на парк Лаута, срещу който се намират казармите.

„Идеята ми е да направим екопарк с голямо залесяване и инфраструктура от естествени материали. Тъй като теренът в момент е обезлесен ще минат години, докато се образува гъста и висока растителност, но това е начинът районът да има голям парк, а освен това ще е от полза за целия град. Самото предназначение на парка - с възможните атракции и места за отдих, ще се вземат след широко обществено допитване”, обясни Стоянов.

За останалата част от казармите,  за които са дадени за СМФ2 няма да има друго предложение. Община Пловдив все още очаква и 16-те декара от военните, които трябваше да бъдат прехвърлени на база договора с Министерството на отбраната. Идеята е единият да бъде направен за нова детска градина и ясли, а другият за административна сграда на Община Пловдив, като и това предложение ще бъде входирано от район „Източен”.

Ако в действителност в новия ОУП теренът на „Гладно поле” бъде обособен за обществено озеленяване, то ще се тушира и напрежението между Община Пловдив и Министерството на отбраната.

Преди година военният министър Красимир Каракачанов бе заявил, че подаръците от МО са свършили, като развалиха договора за прехвърлянето на над 62 дка към Община Пловдив. Той загатна, че военните ще търсят възможност за строителство на жилища на служителите на министерството. Това от своя страна предизвика опасения, че терените ще се застроят ударно с мастодонти и небостъргачи.

В новия ОУП е заложено зона за индустриално развитие и небостъргачи да бъде между Голямоконарско шосе и Карловско шосе. Самият главен архитект също е на мнение, че в кв. "Гладно поле" може да остане вторичен градски център, но с голямо озеленяване.  Според него, ако там се създадат големи бизнес и офис центрове, то трафикът в зоната и централна градска част ще бъде още повече утежнена. Подобна тип бизнес зона била подходяща именно за терените в покрайнините на града.

В същото време район „Източен” ще предложи още 46 дка терени в целия район за озеленяване по време на утрешната дискусия за новия ОУП за района. Сред тях са два терена от 7дка зад ст. „Христо Ботев”, 15 дка на ул. „Батак” и 3 дка на ул. „Крайна” в Столипиново. 10 дка за спорт и атракции на ул. „Вратцата” и 5.3 дка на бул. „Освобождение”.

 

Бъдещето на Пловдив: Предвиждат зона за небостъргачи, която да не товари града и трафикаВ новия ОУП има графични неточности на зелената система, а това води до погрешно възприятие, смята гл. архитект

Какво се случва с пловдивската Силициева долина? Общината още чака имотите от военнитеОт американската компания SIBIZ чакат да се удължи ул. „Богомил”