В навечерието на 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - писателят Георги Господинов произнесе слово на тържественото заседание на БАН по повод празника.

На този ден миналата година писателят спечели престижната международна награда "Букър" за романа си "Времеубежище" и така зарадва цяла България.

Днес Господинов напомни, че думите са най-важният инструмент да разберем света, но и най-важната част в създаването на смисъл и в предотвратяването разпада на обществото:

"Нашите истории, разговорите помежду ни са единственото лепило, което може да ни събере отново заедно. Докато хората си говорят, разказват и се слушат, нищо не е изгубено. За мен няма съмнение, че това е най-хубавият български празник, защото честваме нещо толкова крехко, ръкотворно и неръкотворно като буквите и езика. Това не е празник на оръжието, не е празник на някоя славна победа или поражение, няма батални сцени, няма предателства, няма кръв, с каквито е пълна човешката история. Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме светлото и всекидневно чудо на езика. Всеки ден, докато говорим, ние сме в невидимата работилница на езика и извършваме една невидима работа по него. Най-трайното нещо по нашите земи, ще се окажат тези 30-ина букви, които носим."