Финалното решение дали Община Пловдив да закупи зала „Строител“ ще се гледа на предстоящата сесия на местния парламент в четвъртък.  Пазарната оценка и офертата на градските власти към собствениците на спортното съоръжение е да 4,9 млн. лева, която е бил приета. 

Предложението е средствата да се платят в две бюджетни години 2023 и 2024 година по 2,45 млн. лева.  Оценката на собствениците на спортната зала бе 5,2 млн. лева.

Без санкцията на Общинския съвет обаче тази сделка не може да стане. Поради това кметът трябва да убеди съветниците, че залата е добра инвестиция за града.  Идеята е, след като „Строител“ влезе в активите на Община Пловдив, директно да се даде на клубовете по волейбол и баскетбол.

 Собствениците на волейболен клуб „Марица”  са готови да я ремонтират. Те ще позволяват и на БК „Академик” да използват залата.

Инвестициите на Община Пловдив пък ще бъдат насочени към имота около съоръжението от 11 дка, което ще се облагороди, като се изградят спортни съоръжения на открито – фитнеси, игрища и други.

Така ВК „Марица” и „Академик” ще могат да играят вътрешните си мачове в залата след ремонта, като спрат да плащат на частни зали за своите мачове. Волейболистките ще продължат да играят в Колодрума мачовете си от Шампионска лига, тъй като изискването е залите да са поне с 2000 седящи места.  Максималният капацитет на зала „Строител” е 800 души.

Офертата на кмета – 4,9 млн. за зала „Строител” в две години, собствениците умуватДават на ВК „Марица” залата веднага след сделката, Общината облагородява зоната