ФИФА отказаха коментар дали се провежда разследване срещу Ботев Пловдив за неправомерни трансфери на чужденци. Както TrafficNews писа, има информации, че  „канарчетата“ са разследвани за трансферите на Джонатан Окоронкво и  Йефейени  Ндуко през 2021, когато те нямат навършени 18 години.

Зингаревич – брокерът на черни диаманти, който оставя фалити след себе сиРуският бизнесмен разори два клуба, ФИФА и УЕФА вече са по петите му

На запитване от TrafficNews от ФИФА отговориха, че  като обща политика съдебните органи на футболната централна не коментират дали се провеждат разследвания по предполагаеми случаи.  Те допълват, че по тяхна преценка ще изнесат информация относно подобни разследвания.

Припомняме, че според информациите в Русия и български медии, ФИФА може много сурово да накаже собственика на Ботев Пловдив заради неправомерни трансфери с непълнолетни африкански футболисти. ФИФА дори са започнали разследване  трансферите на млади нигерийци в Краснодар - Окоронкво, Ндуко и Олусегун, които минаха единствено документално  през „канарчетата”.

Тогава вестник "7 дни спорт" съобщи, че  БФС е изпратил в средата на януари всички поискани от ФИФА документи по делото „Зингаревич“. От централата ни са били поискани договори, платежни и всякакви други документи, свързани са трансфери в и от Ботев на млади африкански футболисти. 

Трансферите, които ФИФА  разследва са от 2021 година.  Тогава на документи Ботев привлича Самуел Акере, Джонатан Окоронкво,  Йефейени  Ндуко от „Виста”, както и Олангуле  Олусегун от Фремад" (Амагер).

Единственият, който облича фланелката на „канарчетата” е Самуел Акере, който е на 18 години тогава, а другите трима са изпратени под наем в „Краснодар”. Проблемът обаче е, че Джонатан Окоронкво и  Йефейени  Ндуко нямат навършени 18 години, когато подписват с Ботев.

Окоронкво подписва с „Ботев” на 1 септември 2021 година, а той е роден на 13 септември  2003 година, а Ндуко пък е декември същата година. Двамата отиват под наем в „Краснодар”, когато имат навършени 18 години, а година по-късно се продават за близо 2 млн. евро според официалните информации.

В случая проблемът е трансферът не е при „Краснодар”, а при „Ботев”, защото те подписват договора с непълнолетните нигерийски футболисти.  

Ако се докажат нарушенията Зингаревич може да бъде изхвърлен от футбола за определен срок от време, а „Ботев” да бъде наказан да не осъществява трансфери в рамките на два или три прозореца. Най-тежкото наказание може да е отнемане на точки.

Руски медии предричат тежко наказание за Антон Зингаревич от ФИФАТой може да бъде суспендиран да се занимава с футбол в продължение на 15 години