Директор за един ден на най-голямото общинско предприятие в Пловдив – това може да сложи във визитката си Тодор Гичев.   Всъщност той не успя да изкара и един цял работен ден начело на ОП „Чистота”, след като бе назначен в петък по обед, а сутринта в понеделник вече бе сменен.

Разбира се, според прессъобщението от Община Пловдив, той е подал оставка, за да няма съмнение над кметската управа. Всъщност вероятно той е бил  „изтеглен”, за да няма съмнения върху фирмата, която чисти Пловдив от близо 20 години.

 Връзките на Гичев с „КМД” бяха косвени – брат Николай му е бил директор на фирмата, като през 2014 година подписва договора  за почистването на Пловдив, когато директор на „Чистота” е Иван Стоянов.  Брат му е бил в управлението на редица фирми и консорциуми, свързани с „КМД” и семейство Търеви. Опитът е показал, че там случайни хора никога не са били назначавани.  

Новият шеф на „Чистота" в Пловдив хвърли оставка дни след назначението сиДесислава Георгиева поема общинското предприятие

Една от основните функции на шеф на ОП „Чистота” е да контролира работата на фирмата подизпълнител „КМД”. Тя обслужва сметосъбирането на 5 от 6-те района на Пловдив, които видимо не са в добро състояние през последните години. Това бе и причината предишният директор на ОП-то Димитър Георгиев да бъде помолен да си подаде оставката.

Назначението на Гичев бе изненадващо, като никой в Пловдив не бе чувал за него. Разбира се, за това бе и дадена логична пиринча – развивал успешен бизнес с управлението на отпадъците във Великобритания през последните 20 години.

Справка в английския еквивалент на търговския регистър показва, че той e имал две фирми в Англия – „EDT-TAPING LTD” и „TODOR GICHEV LIMITED”. Втората компания е била закрита през 2018 година, като оборотите й не са били особено големи . Първата фирма, от която той е излязъл през 2022, е имала 10 000 лири оборот и нито един назначен служител.   По-важното – и двете компании са се занимавали със  строителство на сгради, като няма и дума в тях свързана с почистването или управлението на отпадъци.

Така логичният въпрос е дали въобще се е гледало CV-то на Гичев, или по-скоро името е било дадено от политическа структура, близка до КМД. В случая вероятно става дума за тримата общински съветнтици в „Съединени за Пловдив”, начело с адвокат Георги Колев.

Скандалът би бил аналогичен, ако утре някой от автобусните си превозвачи назначи за шеф на ОКТ свой брат – който да му разписва и субсидии, и санкции.    

„Правилният шеф” на „Чистота” има основна функция в контрола при почистването на града и събирането на отпадъците. Именно той следи дали се спазва всичко по договор, дали се изпълняват графиците, депонирането на отпадъци и финансовите взаимоотношения между ОП-то и фирмата подизпълнител.

„Случаен” човек там би бил проблем не само заради контрола, който трябва да се осъществява. По-важното е, че тази година изтича договорът за почистването на Пловдив, като Общината трябва да проведе нова обществена поръчка за това.  „Добър” директор на „Чистота” означава и по-добра обществена поръчка за възлагането на услугата.

Зад назначението на еднодневния директор стои и политически натиск от страна на съветниците от ЗС „Ал. Стамболийски”, които са поискали поста срещу подкрепа в Общинския съвет. Благодарение на такава в миналия мандат те спечелиха анекс за сумите по превоза и депониране на отпадъците в завода в село Шишманци. Новата цел този мандат е била ясна – да се назначи корпоративен директор на общинско дружество, като самите те държат и органа, който трябва да контролира близката до тях компания „КМД”.

За щастие, опитът за извиване на ръце не мина през кмета Костадин Димитров, който показа, че няма да допусне дори съмнения за корупционни практики и корпоративни интереси. В случая обаче фактите говорят, че не са само съмнения.

На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повечеКонсорциумът, който държи депото за неопасно отпадъци, ще получава по 50 лева за тон боклук