„Още в първия ми ден като кмет на Пловдив ме глобиха от РИОСВ заради мръсния въздух”. Това бе една от любимите фрази на бившия градоначалник Здравко Димитров през целия 4-годишен мандат.   Иронично, историята се повтаря, като още в първата седмица на новия кмет Костадин Димитров бе потвърдена глоба от 12 000 лева от съда, наложена отново от РИОСВ.

Кметът: В Пловдив сме в кръгова отбрана, глобяват мен заради кюмбетата в "Родопи" и КЦМДържавата трябва да се намеси в борбата с мръсния въздух ,заяви Здравко Димитров

За разлика от глобата на Зико, новият кмет и Община Пловдив са санкционирани заради превишаване на изхвърлените отпадъци в екозвода в Шишманци, което е можело да доведе до екологична катастрофа.

Санкцията е била подписана през февруари 2023 година от директора на екоинспецията, след проверка на техни служители в завода в Шишманци в края на 2022 година.

Въпреки че заводът има разрешителни за четири клетки за сепарация на отпадъците, събирани разделно в населените места, към онази дата функционират само две. Третата била изградена, но не била въведена в експлоатация.  Въпросните две клетки  представляват изкопи на около два метра дълбочина с откосирано дъно.  Те имат ограничение на обема, тъй като наблизо има река и при превишаване на обема възниквала реална опасност от замърсяване на водите и почвата.

 В разрешително обема на клетките бил съответно за първа – 150 000 тона, а за клетка 2 – 142 000 тона.

В хода на проверката било представено геодезическо заснемане и изчисляване на обемите за установяване на свободния капацитет на провереното депо за отпадъци. От проверката на място и по документи се установило, че от въвеждането в експлоатация на Клетка 2 на депото в Шишманци до 30.09.2022 г. били депонирани 211 454  тона отпадъци т.е.  много над разрешеното. Освен това контролните органи констатирали, че клетката продължавала да се експлоатира, въпреки че капацитетът на инсталацията е превишен.

Въпреки претенциите на Община Пловдив, че актът е написан в разрез с нормативната уредба от Районен съд са потвърдили санкцията, а решението е окончателно.

Заводът в Шишманци е собственост на Община Пловдив, която през 2003 година го отдава за 30 години на „Консорциум Екологичен завод”. Той струваш 42 млн. лева, като 32 млн. лева бяха финансиране от държавата, а останалите 10 млн. лева от Община Пловдив. Въпреки че въпросното дружество го стопанисва, то Община Пловдив е операторът, на който от Министерството на регионалното развитие и благоустройство издават разрешителните. Поради това и всички санкции отиват към тях.

През миналата година бяха дадени още  8,5 млн. лева по договора за изграждане на трета клетка за отпадъци в завода, защото първите две изчерпват лимита си.  Видно обаче те са продължили да експлоатират клетките, което освен риск от екокатастрофа, носи и допълнителни приходи на фирмата, тъй като за всеки тон боклук получават средства от общинската хазна.

С едно от последните си решения пък бившия кмет вдигна със 70% средствата за депониране на боклук в завода в Шишманци. Подписаният анекс сочи, че от  1 януари 2024 година Община Пловдив ще плаща по 50,31 лева, вместо досегашните 29,29 лева, а това ще струва около 3 млн. лева на година.

Контролът за  депонирането  на отпадъци също е ангажимент на Община Пловдив. Явно е, че Здравко Димитров и неговият ресорен зам.-кмет Анести Тимчев са били депонирани близо 80 000 тона повече от допустимото.  

Санкцията от 12 000 лева пък е най-малкото, с което Община Пловдив се е разминала, тъй като при замърсяване на водата и почвите в село Шишманци, то е можело да доведе щети за милиони.

Консорциумът, който държи екозавода,  се представлява от юридическото лице „Скок – С” ЕООД с управител  Стоян Гидиков. Едноличен собственик на въпросната фирма е Атанас Търев, който е баща на общинския съветник от ЗС „Александър Стамболийски” Кирил Търев. 32-годишният бизнесмен е най-богатият общинар в местния парламент, като е декларирал над 7 млн. лева лични средства. На последните избори бе преизбран за общински съветник в Пловдив.

На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повечеКонсорциумът, който държи депото за неопасно отпадъци, ще получава по 50 лева за тон боклук