Върховният административен съд даде зелена светлина бивша бензиностанция на пъпа на Пловдив да се превърне в търговски център.

Собственикът на имота “Ди Ес Пропърти Билд“ осъди и на втора инстанция Община Пловдив заради отказа й да одобри ПУП –ПРЗ на парцела. Парцелът  е от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и   „Тодор Каблешков”, като от години той е заграден.  

От фирмата правят опити да сменят предназначението, като паралелно с това работят да си изкарат и строително разрешение при сегашните параметри.

 Изменението на Плана за застрояване, дадено“Ди Ес Пропърти Билд“ ,  предвижда ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Приетите градоустройствени параметри са  максимална плътност назастрояване - 60 %; максимална интензивност на застрояване - 2.4 и минимално озеленяване - 50 %. Предвижда се разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи. 

Бившата бензиностанция край Главната става търговски център? Собственикът осъди ОбщинатаАдминистративният съд отхвърли отказа на Общината одобрението на ПУП-а на имота

От компанията изтъкват, че проектът за изменение на ПУП е съгласуван с Министерство на културата. И Административен съд – Пловдив, и ВАС, са приели мотивите на собственика и са разпоредели на градските власти да се произнесат отново по искането им за промяна на ПУП-а.

Вероятно другото дело срещу район „Централен” ще остане безпредметно.  Те спечелиха отново в съда отказа им за изкарване на строително разрешение при сегашните параметри.

Фирмата има виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

Собственикът на бензиностанцията на пъпа на Пловдив пак осъди Общината - иска да строи заведение"Ди Ес Пропърти Билд" са възразили срещу отказа на район „Централен” за разрешително за строеж