Процесионките не са новост и не представляват сериозна опасност за здравето на хората. Това коментира пред TrafficNews директорът на Регионален природонаучен музей – Пловдив ас. д-р Огнян Тодоров. Видът е описан за първи път от австрийци в края на 18 век, а в България е известен от 1910 година.

„Този индивид (Thaumetopoea pityocampa) е част от семейство Thaumetopoeidae, разред “Thaumetopoea Pityocampa Schiff”. Боровата процесионка е вид нощна пеперуда, чиято гъсеница се храни с листата на иглолистни дървета. Гнездата им представляват едни своеобразни пашкули, които правят предимно в горните части на растенията и в крайните клони. Те са един от основните селскостопански вредители“, разказва ас. д-р Тодоров.

Към момента в Пловдив няма докладван проблем, свързан с въпросния вид. Той е активен през пролетта, като при стопляне на времето излиза имагото – възрастното насекомо. Пеперудата е белезникава на цвят.

Боровата процесионка не е единствения вид, има и дъбова процесионка. Важно е да отбележим, че независимо от популярността, която темата доби, това не е проблем от тази година. Винаги ги е имало и те са нещо характерно за този сезон. Пеперудата може да лети навсякъде и да се разпространи където намери подходящи условия. Не бива хората да се стресират излишно“, коментира още специалистът.

Името „процесионка“ е свързано с начина на придвижване на гъсениците:

Гъсениците имат много интересно поведение, когато се придвижват. Обикновено се прикрепят и образуват дълга върволица – процесия, докато се настанят на гостоприемника. Могат да бъдат срещнати в гористи местности, паркове и около растения, с които се хранят. В Пловдив съм ги наблюдавал преди години в паркове“, уточнява той.

Какво в Боровата процесионка е опасното за хора и животни?

Характерно за гъсениците им е, че са покрити с едни фини власинки, в които се съдържа протеин – тауметопоеин. Той е въпросното отровно вещество и допирът до кожата предизвиква алергичната реакция.

Тя причинява неприятно усещане, но е важно да се отбележи, че не е опасна или смъртоносна за хората. Как ще се прояви алергичната реакция зависи от мястото, където са попаднали власинките. Те се предават не само чрез допир, може това да стане и по въздушно-капков път. Не бива да преекспонираме проблема. Те имат сравнително силен токсин, но той не е смъртоносен. Опасно е, ако попадне върху кожата. Не бива в такъв случай да се пипат очи, уста. Трябва мястото на контакт да бъде промито обилно с вода или спирт“, коментира още директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

Той допълни, че по-силен ефект може да предизвика при дребни бозайници.

„Бих препоръчал хората да не подхождат агресивно към тях, да не ги мачкат или опитват да разглеждат чрез близък допир. Съветът ми не се отнася само за боровите процесионки, а за  всеки вид, който не познават. Има специалисти, които разбират от тематиката и безопасно за тях ще се погрижат за този проблем“, допълни д-р Тодоров.

Съветът на специалисти е при случай на реакция след допир с въпросния вид – да посетите фармацевт за облекчаване на кожни или очни раздразнения след възможен контакт. При нужда се консултирайте с лекар, ако смятате че проявявате симптоми на сериозна алергична реакция. Ако домашният ви любимец в бил засегнат от процесионка – потърсете помощта на ветеринар.