Какво е състоянието на засегнатите от жестоките наводнения села в Карловско две години по-късно провери на място областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Той бе посрещнат сърдечно от кмета на Карлово д-р Емил Караиванов и неговия екип, като заедно обиколиха на място селата Слатина, Богдан и Климент.

“Наистина е свършено много, справили са се с последствията от бедствията. Областна администрация е подкрепила всички инициативи, най-вече получаването на финансиране, за да се продължи ангажиментът за тези проекти и тяхното довършване. Все пак, държавата е на мястото си и не е забравила карловските села”, каза по време на инспекцията д-р Зюмбилев.

За финализирането на цялотостното укрепване на пропадналите мостове, пътищата и цялата инфраструктура във всички села са необходими 38 мил. лева.

“В качеството ми на областен управител, напълно подкрепям тези искания. Днес се уверих с очите си, че е свършено изключително много на този етап, но не е достатъчно, за да може и жителите да се чувстват спокойни и защитени. Трябва да се помисли за финансиране до края на годината, за да може започнатите проекти да бъдат завършени”, каза Зюмбилев.

Той обясни, че следващата стъпка е да се напише искане до Министерски съвет и да се покани на официална среща министър-председателят Димитър Главчев, както и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е председател и на Междуведомствената комисия, за да проверят и те състоянието след природното бедствие.

“Има опасност, ако строителит не си получат останалата част от финансирането да прекратят работа по обектите, което застрашава тяхното изпълнение, а те са изключително важни. За това ще настояваме за средствата, които държавата е обещала на Община Карлово”, каза още Зюмбилев.

Още в предварителната среща кметът на Карлово д-р Емил Караиванов разказа, че в момента се работи в селата, засегнати от наводненията, но след като изпълнителите са надхвърлили отдавна 30-процентовия аванс, който са получили от Междуведомствената комисия, са забавилите темпа на работата.

“Няма строител и фирма, която да издържи да работи без пари. Винаги съм усещал подкрепата на г-н Зюмбилев като областен управител и на цялата областна администрация. Още месец януари уведомих тогавашния министър-председател г-н Денков в доклад с копие до областния управител за това какво сме свършили и какво ни е необходимо. Днешното посещение на г-н Зюмбилев е с цел за да провери на място и да се увери какво сме направили, да ни даде тази подкрепа, за да може ние в един ускорен порядък да получим средствата, които са необходими и да възстановим всички мостове и съоръжения в трите населени места - Слатина, Каравелово, Богдан”, каза Караиванов.

По думите му трябва да се възстановят всички въвеждащи и извеждащи пътища до трите населени места, да се завършат речните корита и да се възстановят пътните артерии в селата, които са продължение на общинската пътна мрежа.

“Имаме проектиране, разрешение за строеж, съгласуване, избрани изпълнители. Ако средствата получим до 20 дни, работата ще бъде ускорена отново, за да можем до края на ноември да бъдем готови”, каза кметът на Карлово д-р Караиванов.

Парите за възстановяване след наводненията в Карловско свършватКметът иска спешна среща с бъдещия служебен премиер

Свършиха парите за възстановяване на селата след наводненията в КарловскоЖителите се притесняват от ново бедствие

След наводненията в Карловско: Парите свършват, а хората в Слатина нямат улици и тънат в прахОт поискани над 75 млн. лв за възстановяване, районът е получил едва 17,5 млн лв.